REUTERS

Вчені з Університету Торонто з'ясували, як в озера і річки потрапляють небезпечні хімікати, що негативно впливають на гормони людини. Про відкриття повідомляється в журналі Environmental Science & Technology, пише The Telegraph.

Читайте такожЧим більше у жінки дітей, тим повільніше вона старієДослідники встановили, що наявні в повітрі небезпечні сполуки, зокрема фталати, осідають на волокнах текстильних виробів. При пранні в машинах вони потрапляють у воду, звідти — в каналізацію.

Сучасні очисні фільтри відбирають не більш як 20 відсотків цих речовин, а решта 80 відсотків доходять до річок і озер. Таким чином, продовжується забруднення навколишнього середовища, незважаючи на спеціально встановлені на фабриках і заводах жорсткі фільтри.

Відео дня

Фталати (солі та ефіри фталевої кислоти) повсюдно застосовуються в хімічній промисловості — при виготовленні духів, дезодорантів, репелентів, пластикової тари і так далі. Виявилося, що натуральні тканини притягують майже вдвічі більше цих речовин, ніж синтетичні.

Читайте такожСонцезахисні засоби потенційно небезпечні для чоловіківВисокий рівень фталатів і хімічних сполук з вогнезахисних засобів в навколишньому середовищі вважається однією з основних причин чоловічого безпліддя і ослаблення лібідо у жінок.