при кесаревом сечении в кишечник ребенка попадают бактерии. С течением времени они изменяют скорость обмена веществ в организме / Фото: bestkroha.ru

Американські медики встановили довгострокові негативні наслідки для здоров'я дітей, народжених за допомогою кесаревого розтину. Присвячене цього дослідження опубліковано в журналі JAMA Pediatrics, коротко про нього повідомляє видання The Guardian.

Діти, які з'явилися на світ за допомогою хірургічної операції розрізу матки, у середньому на 15 відсотків частіше у дорослому віці будуть страждати ожирінням порівняно з тими, хто народився стандартним, тобто вагінальним способом.

Читайте такожФізична активність під час вагітності знижує ризик кесаревого розтину

Відео дня

Вчені бачать причину виникнення негативних наслідків в тому, що при кесаревому розтині в кишечник дитини потрапляють бактерії. З плином часу вони змінюють швидкість обміну речовин в організмі, що призводить до появи надмірного почуття голоду і переїдання.

Вчені відзначають, що кесарів розтин найбільш характерний для матерів, які пізно народжують, і для огрядних жінок. Число таких породіль з плином часу, як заявляють медики, збільшується.

У дослідженні вчених взяли участь більш як 22 тисячі дітей, народжених від близько 15 тисяч жінок. Особливо знайдено сильний зв'язок у багатодітних сім'ях. Діти, що з'явилися на світ за допомогою кесаревого розтину, на 64 відсотки частіше страждали ожирінням, ніж їх брати і сестри, народжені вагінальним способом, незважаючи на однакові домашні умови.

Читайте такожВООЗ ініціює міжнародний моніторинг частоти виконання кесаревого розтину Як раніше повідомляв УНІАН, за даними ВООЗ, частота виконання кесаревого розтину неухильно зростає, особливо в країнах з високим і середнім рівнем доходу. Як зазначають фахівці міжнародної організації, дана операція дозволяє рятувати життя людей, але часто вона виконується за відсутності медичних показань, що піддає жінок і їх дітей ризику.