На свято Богоявлення, що відоме у народі як Водохреща, центральне місце займають обряди, пов’язані з водою, і один з них – купання в ополонці. З огляду на те, що купання у крижаній воді може бути небезпечним та мати негативні наслідки для людини, Київський міський Центр здоров’я, Головне управління охорони здоров’я КМДА закликає виважено підходити до цього обряду.

«Купання в ополонці взимку, без попередньої підготовки, може бути небезпечним для людей похилого віку, дітей, осіб, які страждають на гострі та хронічні захворювання», - підкреслює головний лікар Київського міського Центру здоров’я Отто Стойко. Зимове плавання – найвища форма загартування холодом. Воно викликає максимальне напруження всіх фізіологічних механізмів терморегуляції і впливає на організм людини, викликаючи значні зміни в діяльності практично всіх систем і органів.

Отто Стойко зазначає: «Безпосередньо після запливів в ополонці відзначається, зокрема, збільшення в крові кількості формених елементів, особливо лейкоцитів і лімфоцитів. І це явище, яке дещо нагадує стрес, зберігається протягом 4 годин. Безумовно, при атеросклерозі, гіпертонії, ревматизмі, активних формах туберкульозу легенів, інших гострих і хронічних захворюваннях відхилення такого роду не лише небажані, а й неприпустимі».

Відео дня

Але, якщо людина здорова і підготовлена до зимового купання, то вона має суворо дотримуватись правильного строгого дозування холодового навантаження, а також гігієнічних правил, в першу чергу принципів поступовості і послідовності.

Тому якщо ви вирішили розпочати загартовуватися купанням в ополонці, спочатку порадьтесь з лікарем і не забувайте про наступні правила:

  • Обов’язково купайтеся у знайомому місці, або місці пристосованому для зимового купання з облаштованим заходом у воду.
  • Приходьте на ополонку з супроводжуючим. Беріть з собою туристичну ковдру, або навіть просто газету щоб постелити під ноги при роздяганні та одяганні.
  • Купання треба проводити швидко, якщо Ви новачок – тільки пірнути у крижану воду та зразу виходити.
  • Одяг повинен бути зручним для одягання, не тісним і з найменшою кількістю ґудзиків.
  • Не вживайте алкоголю та не куріть перед купанням. Не купайтеся на голодний шлунок та відразу після прийняття їжі.
  • Не забувайте про поступовість і здоровий глузд.