Наприкінці минулого тижня делегати III Всеросійського з`їзду православних лікарів звернулися до керівництва країни з пропозицією про заборону сурогатного материнства та ЕКЗ для самотніх жінок. Текст звернення опубліковано на сайті Синодального відділу по церковній добродійності та соціального служіння Російської Православної Церкви.

Учасники з`їзду заявили, що «з метою підтримки інституту сім`ї, материнства і дитинства» необхідно, зокрема, заборонити сурогатне материнство - методику, що дозволяє вирішити проблему невиношування. (При цьому запліднені яйцеклітини пацієнтки переносяться в організм іншої жінки).

Крім того, православні лікарі, які підписали звернення, вимагають визначити статус людей, які мають право на допоміжні репродуктивні технології, наступним чином: «На застосування допоміжних репродуктивних технологій (ДРТ) мають право чоловік і жінка, які перебувають у шлюбі, за наявності діагнозу безпліддя і обопільної добровільної згоди на медичне втручання ». З цього випливає ще один пункт звернення про те, що самотні жінки не мають права на ЕКЗ, оскільки це буде порушенням прав дитини на батька.

Відео дня

На сьогоднішній день сурогатне материнство є офіційно дозволеної процедурою в Росії. Крім Основ законодавства РФ про охорону здоров`я громадян, воно регулюється також Сімейним кодексом, законом «Про акти громадянського стану» та наказами Міністерства охорони здоров`я Росії. Особи, які не перебувають у шлюбі, можуть вдатися до програми сурогатного материнства. За свідченням експертів, скористатися послугами сурогатної матері або пройти процедуру ЕКО може і самотня жінка.

www.medzapros.ru