COVAX хоче змінити правила розподілу COVID-вакцин / фото REUTERS

Глобальна ініціатива COVAX розглядає можливість змінити правила розподілення вакцин проти коронавірусу у світі. Програма забезпечує справедливий глобальний доступ до вакцин, але й сама постраждала від нерівності у розподілі препаратів та від затримок постачань.

Як пише The Guardian, причиною зміни правил стало те, що Британія уже щепила майже половину населення. Водночас, до прикладу, у Ботсвані (Південна Африка) ще не зробили жодного уколу.

Зазначимо, Британія стала лідером у світі за показниками COVID-вакцинації ще у березні 2021 року. Тоді COVAX виділила країні понад пів мільйона доз зі своїх запасів. Тоді як Ботсвані, яка не почала імунізацію, призначили 20 тисяч доз з тієї ж мільйонної партії мРНК-вакцин Pfizer.

Відео дня

Читайте такожУ ВООЗ засудили кампанію вакцинації від COVID третьою дозою

Через цю ситуацію COVAX планує переглянути методологію розподілу вакцин на основі населення, яке вже отримало щеплення від коронавірусу. Зокрема, препаратами, які придбали безпосередньо у виробників ліків, згідно з внутрішнім документом Gavi (Глобального альянсу з вакцин та імунізації).

Зазначено, що цю пропозицію будуть обговорювати на засіданні правління Gavi у вівторок, 28 вересня, а зміни до розподілу вакцин можуть ухвалити уже в четвертому кварталі 2021 року.

Довідка УНІАН. COVAX - це глобальна ініціатива, яка об'єднує 180 країн світу. Основна мета цього механізму – прискорення розробки й виробництва вакцин проти COVID-19 та гарантія справедливого і рівного до них доступу.

Окремий фінансовий фонд викуповує потенційні вакцини, щоб щонайменше 20% населення кожної зі 180 країн-членів могли отримати щеплення.

Ініціатива була створена для боротьби з нерівністю – ще тоді прогнозувалося, що багаті країни скуплять більшість доступних доз COVID-вакцин.

Нагадаємо, як писав УНІАН, днями Україна отримала 159,6 тисяч доз вакцини CoronaVac у рамках COVAX.

Вакцинація проти коронавірусу: що відомо