У тілі загиблих від COVID-19 не виявили важливих імунних утворень / REUTERS

У довгому списку загадок про COVID-19 на першому місці лишається питання про те, чи люди, які вже одужали, отримають довготривалий імунітет.

Команда вчених, яка провела розтини тіл пацієнтів, які померли від коронавірусу, виявили цікаву особливість. У них не було так званих гермінативних центрів. Ці центри фактично грають роль "лабораторій" в селезінці і лімфатичних вузлах, в яких імунні клітини вчаться будувати довготривалу реакцію на патоген. 

Читайте такожВчені Інституту Коха з'ясували, де найвищий ризик заразитися коронавірусомПро це пише журнал Science, зазначаючи, що відкриття може не стосуватися людей, у яких хвороба пройшла у м'якій формі або взагалі без симптомів. Однак, воно може пояснити перебіг COVID-19 у найбільш тяжких випадках і дати важливу інформацію для розробників вакцин.

Відео дня

Дослідження провела група вчених на чолі з імунологом Шівом Піллаї з Інституту Регона При Гарвардському університеті. Воно було опубліковане минулого тижня в журналі Cell. Його висновки можуть набути особливого значення після появи доказів, що люди можуть повторно заражатися коронавірусом. Адже це говорить про те, що захист антитіл може бути швидкоплинним у деяких людей.

Піллаї і його колеги проаналізували селезінку й грудні лімфатичні вузли, в які стікаються імунні клітини з легень. Всього вчені дослідили тіла 11 померлих від COVID-19. Зразки тканин з них вони порівняли з тими, які були зібрані з 6 тіл інших покійних пацієнтів, загиблих від інших причин.

Читайте такожForbes: В тілі дітей в 100 раз більше коронавірусу, ніж у тяжко хворих дорослихЗа нормальних умов селезінка й грудні лімфатичні вузли стають місцем, де збираються імунні B-клітини, які продукують антитіла. В цьому процесі формуються так звані гермінативні центри. Це виразні мікроструктури, в яких ці імунні клітини дозрівають й покращують свою реакцію на вірус. Але виявилося, що гермінативні центри не утворилися у грудних лімфатичних вузлах і печінці пацієнтів, які померли від COVID-19.

"Насправді, факт, що вони не утворилися взагалі, шокує. Але саме так все і відбувається", - сказав Піллаї.

Нові висновки підтвердили дані меншого дослідження тіл померлих від COVID-19, яке було опубліковане 7 серпня в журналі Current Medical Science Даном Я Чі з Хуачжунського університету науки й технологій.

"Ці два незалежні дослідження виявили важливу відсутність реакції антитіл у померлих від COVID-19 пацієнтів", - сказав співавтор китайського дослідження Ян Сян Пін.

Імунолог з Каліфорнійського університету Сміта Аєр раніше опублікувала наукову роботу, в якій описується формування гермінативних центрів у мавп, заражених коронавірусом. За її словами, нове дослідження, проведене Піллаї і його колегами, "вносить важливе доповнення у цьому питанні". На її думку, нове відкриття "чітко дає зрозуміти, що імунна система не робить свою роботу".

Що відомо про імунітет до коронавірусу?