Ілюстрація / REUTERS

Канцлерка ФРН Анґела Меркель і прем'єр-міністри федеральних земель у середу, 6 травня, домовилися про подальше послаблення запроваджених у країні через пандемію COVID-19 карантинних обмежень.

Це стало можливим, оскільки "перша фаза" епідемії коронавірусу у країні залишилась позаду, наголосила Меркель, цитує агенція Reuters, передає DW.com.

Читайте такожУ світі 90 тисяч лікарів заразилися COVID-19

За її словами, країна зараз перебуває в точці, "де можна сказати, що ми досягли мети - уповільнити поширення вірусу". Водночас канцлерка підкреслила, що "тривала боротьба з вірусом" продовжиться.

Зокрема, було вирішено, що обмеження соціальних контактів будуть продовжені до 5 червня. При цьому будуть дозволені зустрічі людей з двох домогосподарств, наприклад, двох родин, двох пар або мешканців двох квартир. При зустрічах вони мають дотримуватися відстані у 1,5 метра.

По всій країні будуть пом'якшені правила відвідування лікарень, будинків для людей похилого віку та людей з інвалідністю - відвідувачів зможуть знов приймати всі пацієнти та мешканці таких закладів. Окрім того, планується, що до початку літа до школи та дитячих садочків повинні мати змогу повернутися усі діти. Також запрацюють всі магазини по всій країні - без обмежень щодо торговельної площі.

Окрім того, будуть дозволені спортивні тренування надворі. Однак під час занять люди мають триматися на відстані 1,5-2 метра, та уникати прямих контактів. Також з другої половини травня будуть дозволені матчі футбольної Бундесліги - без глядачів.

Відповідальність за подальше послаблення карантинних обмежень нестиме влада федеральних земель. Обмеження знову можуть посилити, якщо протягом семи днів у містах чи районах буде зафіксовано понад 50 нових випадків інфікування коронавірусом на 100 тисяч осіб.

Перший етап послаблення карантинних обмежень почався у Німеччині після великодніх канікул. З 20 квітня відновили роботу невеликі магазини площею до 800 квадратних метрів. Більші філії універмагів, торговельні центри здебільшого залишалися зачиненими. Незалежно від площі, знову відкрилися книжкові магазини, автосалони і магазини з продажу і ремонту велосипедів.

З 30 травня канцлерка та прем'єр-міністри федеральних земель домовилися про відкриття вуличних дитячих майданчиків. Єдиного терміну для відкриття майданчиків названо не було, але у Берліні їх дозволили відвідувати в той же день.

4 травня розпочався наступний етап послаблення обмежень, зокрема, в багатьох федеральних землях дозволили відновити роботу перукарень і музеїв, для вірян знову відкриті церкви, мечеті та синагоги, сотні тисяч школярів повертаються в школи, насамперед старшокласники та учні четвертого класу. У багатьох містах також відкрилися музеї, виставки, зоопарки та ботанічні сади.