Ілюстрація / REUTERS

У столиці Росії - Москві - перехід до другого етапу зняття обмежувальних заходів, запроваджених через поширення коронавірусу, відбувся вчасно.

Про це директор Інституту медичної паразитології, тропічних і трансмісивних захворювань імені Марциновського Лукашев Олександр розповів в інтерв'ю «Известиям».

Читайте такожПутін заявив, що пік поширення COVID-19 в Росії пройдено

Відео дня

На його думку, Москва може дозволити собі перейти до поступового пом'якшення режиму самоізоляції. Головне завдання російської влади в умовах епідемії полягає в тому, щоб не допустити перевантаження системи охорони здоров'я, з чим наразі вона справляється. У більшості регіонів навантаження на охорону здоров'я становить 50 відсотків, а захворюваність знижується.

В цілому ситуація в столиці позитивна, у багатьох інших регіонах також спостерігається явний спад захворюваності. З усім тим, він закликав не розслаблятися і підходити до зняття заходів в різних суб'єктах Російської Федерації індивідуально.

Лукашев додав, що від повторення епідемії гарантовано захищає імунний прошарок приблизно 70 відсотків. Однак і в умовах, коли цей показник становить 12 відсотків, швидкість поширення вірусу буде помітно знижена.

Мер Москви Сергій Собянін продовжив режим самоізоляції до 14 червня. Водночас столичний очільник оголосив про другий етап пом'якшення обмежень. Так, москвичам дозволять гуляти, займатися спортом за умови дотримання рукавички і масочного режиму. Крім цього відкриються парки, автомобільні салони, непродовольчі магазини, а також ряд точок з надання послуг. Залишається заборона на роботу перукарень, ресторанів, фітнес-клубів, театрів і музеїв.

'Своєчасно': вірусолог оцінив пом'якшення обмежувальних заходів в Москві на тлі зростання інфікованих COVID-19

Як повідомляв УНІАН, за останню добу в Росії кількість підтверджених випадків COVID-19 збільшилася до 371 (+8 338 за добу) тисячі осіб. У Москві понад 171 тисяча інфікованих коронавірусом.