Flickr/Dominika Komender

В Італії у пацієнтки з COVID-19 небезпечний коронавірус прожив довше в очах, ніж в носі і дихальних шляхах. 65-річна жінка, ім'я якої не називається, була першим підтвердженим випадком зараження в європейській країні. 29 січня вона прибула з китайського міста Ухань, яке стало першим епіцентром епідемії.

Як пише Newsweek, на наступний день після повернення з Китаю в італійки почалися симптоми. Її відправили у центр ізоляції в Національному інституті інфекційних захворювань імені Ладзаро Спалланцані в Римі. У неї був сухий кашель і біль в горлі. Також вона страждала від запалення носових пазух і кон'юнктивіту обох очей.

Читайте такожCNN: Експериментальні ліки допомогли хворим з COVID-19 одужати за 6 днів

Відео дня

Згодом в італійки піднялася температура до 38 градусів за Цельсієм. Це сталося на четвертий день. Однак, наразі не відомо, чи був це четвертий день після появи симптомів чи з моменту госпіталізації. Тести підтвердили, що жінка заражена коронавірусом. Кон'юнктивіт довго не проходив. Тож лікарі вирішили взяти на аналіз мазок з її ока на третій день перебування в ізоляторі. Після цього такі аналізи їй проводили щодня. Вірус лишався в її очах, хоч і в меншій концентрації, впродовж 21 дня.

"Кон'юнктивіт помітно відступив на 15-й день і повністю зник на 20-й", - сказали лікарі.

Читайте такожNewsweek: Чи може біль в очах бути симптомом коронавірусу?

Однак, запалення відновилося на 27-й день, тобто через п'ять днів після того, як коронавірусу, здавалося, більше немає в очах італійки. Лікарі виявили його генетичні сліди в зразках з очей пацієнтки, хоча в горлі і носі їх вже не було. Лікарі допускають, що рідини з очей пацієнтів, хворих на COVID-19, потенційно можуть бути джерелом зараження.