В СІЗО Ростова-на-Дону зафіксували спалах коронавірусу / Ілюстрація REUTERS

У російському СІЗО, де утримують фігурантів "красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір" Ескендера Абдулганієва і Арсена Абхаірова, зафіксували спалах COVID-19.

Про це повідомляє "Кримська солідарність" у Facebook.

Читайте такожПутін у День Росії згадав про окупований Крим і заявив про непорушність кордонів

Відео дня

"У СІЗО №5 Ростова-на-Дону, де утримують політв'язнів, фігурантів "красногвардійської справи Хізб ут-Тахрір", зафіксували спалах коронавірусу. У зв'язку з цим засідання в цій справі перенесли на 29 червня. Адвокатів і перекладачів, які прибули на засідання з Криму, про це не повідомили, оскільки суд дізнався про подію лише в першій половині дня", - сказано в повідомленні.

Адвокат Назім Шейхмамбетов заявив клопотання про те, щоб суд витребував інформацію про стан здоров'я підсудних.

За його словами, і судді, і прокурор, і сторона захисту контактували з обвинуваченими - на засіданні 10 червня, тому якщо підсудні захворіли на коронавірус, то всім необхідно самоізолюватись. Суд це клопотання задовольнив і найближчим часом повідомить результати.

"Умови слідчого ізолятора, неможливість дотримання соціальної дистанції та заходів, які могли б мінімізувати ризик зараження та поширення коронавірусу, в СІЗО практично зведені до нуля... Знаючи реальність слідчих ізоляторів, можу сказати, що ризик зараження величезний", - пояснив Шейхмамбетов.

Довідка УНАІН. Рустема Емірусеінова, Ескендера Абдулганієва і Арсена Абхаірова затримали 14 лютого 2019 року в Красногвардійському районі окупованого Криму. Їх обвинувачують в участі в організації "Хізб ут-Тахрір", яка в РФ названа терористичною і заборонена, але не заборонена на території України.

9 жовтня російські слідчі завершили слідчі дії у справі. Після цього сторони почали ознайомлення з матеріалами кримінальної справи.

11 грудня російська прокуратура вручила обвинувальний висновок в остаточній редакції фігурантам красногвардійської групи "справи "Хізб ут-Тахрір". Справу передано до Південного окружного військового суду в Ростові-на-Дону для розгляду по суті.

27 грудня суд у Ростові-на-Дону на півроку продовжив арешт фігурантів красногвардійської групи.

15 січня 2020 року їх етапували з окупованого Росією Криму до Ростова-на-Дону.