У ВООЗ назвали неефективним популярний спосіб лікування COVID-19 / фото REUTERS

У ВООЗ оновили рекомендації лікування COVID-19. Представники організації зазначили, що очікування щодо лікування плазмою антитіл виявилися неефективними.

Як ідеться в повідомленні організації, експерти ВООЗ не рекомендує хворим на коронавірус переливати плазму крові тих, хто вже перехворів на COVID-19.

"Актуальні дослідження свідчать про те, що переливання кров'яної плазми не підвищує шанси на життя і не знижує потреби в кисневій підтримці важких пацієнтів з COVID-19", - наголосили в ВООЗ.

Відео дня

Читайте такожЛікування плазмою зменшує ризик початку тяжкого COVID-19 у старших людей

Крім того, така терапія є дорогою та витратною по часу.

У ВООЗ уточнили, що не рекомендують переливати плазму людей, які одужали після коронавірусу, пацієнтам, захворювання яких не є тяжким, а також тяжкохворим та пацієнтам, які перебувають у критичному стані.

Наголошується, що організація зробила ці висновки вивчивши результати 16 досліджень, проведених за участю 16 236 пацієнтів.

Нагадаємо, як писав УНІАН, цей метод лікування дозволений у Європі, США і Росії. Досі вважали, що переливання плазми знижує смертність на 57%.

МОЗ України ще в листопаді 2020 року вніс у протокол лікування ковіду переливання плазми від тих, хто вже перехворів. Цей метод рекомендували застосовувати до хворих з важким чи критичним перебігом.

Оптимальним вважається введення плазми на початку захворювання (до появи антитіл), найбільш ефективно – в перші 72 години під появи перших клінічних симптомів.

Лікування коронавірусу: що відомо