Шведські вчені провели цікаве дослідження \ pixabay.com

Нове дослідження показало, що відносини між людськими яйцеклітинами і сперматозоїдами залежать від осіб чоловіків і жінок, які беруть участь у процесі зачаття. Це досить незвичайний висновок, який на перший погляд, здається не зовсім науковим.

Читайте такожРепродуктологи заявили про прорив в лікуванні жіночого безпліддя

Люди проводять багато часу за пошуком ідеальних партнерів. І цей процес триває навіть після сексу на рівні яйцеклітин і сперматозоїдів, як показало дослідження вчених з університетів Стокгольма і Манчестера. Вони стверджують, що яйцеклітини використовують спеціальні хімічні сигнали для залучення сперматозоїдів. А їхній вибір зовсім не завжди співпадає з вибором самих людей, повідомляє medikforum з посиланням на Proceedings of the Royal Society.

Відео дня

«Людські яйцеклітини випускають хімікати під назвою хемоаттрактанти, які залучають сперматозоїдів до незапліднених яйцеклітин, - заявив автор дослідження, доцент Університету Стокгольма Джон Фітцпатрік. - Ми хотіли дізнатися, чи використовують ці хімічні сигнали яйцеклітини для більш ретельного підбору привабливих сперматозоїдів. Відносини між яйцеклітинами і сперматозоїдами залежать від осіб чоловіків і жінок, які беруть участь в процесі. Ключовим компонентом зв'язку є фолікулярна рідина, яка оточує яйцеклітини і містить хемоаттрактанти для сперматозоїда».

Вчені стверджують, що яйцеклітини зовсім не завжди погоджуються з тим чоловіком, якого обирає для себе жінка. Отже, яйцеклітини не завжди залучають більшу кількість сперматозоїдів від певних партнерів, якщо порівнювати з іншими чоловіками. А значить, яйцеклітина має власні переваги і може не захотіти (!) бути заплідненою сперматозоїдом чоловіка, який їй не подобається. Ось чому деякі жінки не можуть завагітніти від коханих чоловіків, але чомусь це швидко відбувається після випадкових статевих зв'язків.