За тиждень кількість європейських країн зі спалахом COVID-19 подвоїлася / фото REUTERS

За тиждень кількість європейських країн зі спалахом COVID-19 подвоїлася.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки (KSE) Юрій Ганиченко на онлайн-брифінгу.

"Попереднього тижня ми говорили про перебування на плато, але зараз бачимо зростання світове, яке спричинене зростанням у всіх континентах, за винятком Південної Америки… Зокрема, ми бачимо велике зростання в Європі, яке триває третій тиждень поспіль і є дуже великим, - це більше ніж третина нових додаткових випадків за кожен тиждень", - зазначив він.

Відео дня

За словами Ганиченка, за тиждень кількість європейських країн зі спалахом подвоїлася, і наразі їх вісім: Велика Британія, Португалія, Росія, Іспанія, Греція, Бельгія, Нідерланди та Франція.

"Показовим є те, що в багатьох країнах коефіцієнт виявлення нових випадків зростає. Якщо ще три тижні тому ми бачили менше 5% коефіцієнту виявлення в усіх європейських країнах і дуже багато країн, в яких коефіцієнт виявлення був менше 2%, то зараз, наприклад, в Іспанії кожен тиждень цей коефіцієнт зростає на 5 відсоткових пунктів (зараз 14,3%). Це дуже великі темпи зростання коефіцієнту виявлення, і це говорить про те, що... система тестування та відслідковування контактних осіб не встигає за цим спалахом", - пояснив він.

Читайте такожКоронавірус у світі: Індонезія стала лідером за поширеністю COVID-інфекції

Крім того, протягом тижня значно змінилася ситуація із рівнем захворюваності в Нідерландах, де зараз коефіцієнт виявлення наближається до 8%.

"Зараз це країна, яка демонструє безпрецедентний спалах. Такого спалаху у 2021 році серед європейських країн не було...", - наголосив аналітик.

За його словами, у Нідерландах з кінця квітня, як і в Україні, і до минулого тижня тривав постійний спад захворюваності, однак за тиждень захворюваність майже вийшла на пікові значення весняної хвилі, зрісши у 10 разів.

Експерт додав, що така динаміка в Нідерландах спостерігається, незважаючи на те, що дуже великий відсоток населення провакциновано, зокрема, 65% - першою дозою, а 39% - двома.

"І ми в Нідерландах ми бачимо цей величезний спалах, який поки що не покриває рівень вакцинації. Якщо такий спалах прийде до країни, в якій рівень вакцинації нижчий, то наслідки можуть бути набагато гіршими, ніж ми це спостерігаємо в Нідерландах, де ми поки що не бачимо великого впливу на показник смертності та госпіталізації…, саме через те, що в цій країні високий рівень вакцинації", - пояснив Ганиченко.

Показовою у цьому плані в KSE вважають Росію, де, на відміну від інших країн-лідерів спалаху в Європі, порівняно менший рівень вакцинації, що значно відбивається на смертності.

"Так, Росія на першому місці за смертністю від COVID-19 серед великих країн Європи. І цей стрибок на перше місце відбувся швидко. Це говорить про те, що, якщо цей спалах, який шириться Європою, прийде до країн з невеликими темпами та кількістю вакцинованого населення, то це може відобразитися і на госпіталізаціях, і на смертності", - прогнозує фахівець.

На його думку, зокрема, загроза для України у випадку спалаху полягає в тому, що наразі темпи та відсоток провакцинованого населення країни порівняно низькі, якщо порівнювати із середнім значенням по Європі.

Наразі серед великих країн Європи без спалаху COVID-19 поки що залишається Україна, а також Італія, яка наразі демонструє початок спалаху, Чехія, Німеччина, Швеція, Румунія і Польща.

У решті ж країн Європи з населенням понад 10 млн осіб кількість нових випадків на 100 тис. населення зростає у 2-7 разів на тиждень.

"Це дуже великі та безпрецедентні темпи, особливо, якщо говорити про Нідерланди", - вважає Ганиченко.

Водночас, він наголосив, що у країнах з високим рівнем вакцинації, де наразі спостерігається спалах захворюваності, більшість нових випадків є переважно легкими, тобто вакцинація допомагає стримувати навантаження на систему охорони здоров’я.

Пандемія коронавірусу: що відомо