У списку основних страхових ризиків року коронавірус стоїть на першому місці / Ілюстрація REUTERS

Пандемії та інфекційні захворювання суттєво піднялися в рейтингу світових ризиків, і у 2020 році стали головною проблемою для експертів з управління ризиками та широкої громадськості.

Про це йдеться в новому звіті страховика AXA, повідомляє Forinsurer.

Читайте такожToyota приєднається до платформи оцінки страхових ризиків ADAS

Відео дня

Коронавірус і страхові ризики

Як пише видання, глобальний спалах COVID-19, який раніше займав 8-е місце за рівнем ризику у 2019 році, вивів цей ризик на перше місце, обігнавши ризики, пов'язані зі зміною клімату.

Зміна клімату залишається головною загрозою в Європі, але посідає третє місце в Азії та Америці, зазначає страховик.

У Північній Америці зміщення пріоритетів особливо різке, оскільки частка експертів, які вважають зміну клімату серйозним ризиком, впала з 71% у 2019 році до 46% у 2020 році.

Ризик кібербезпеки також продовжував зростати в цьому році, зайнявши третє місце через більш широке впровадження технологій і зростання кібератак під час ізоляції.

Зокрема, зросло сприйняття ризику кібервійни, і тепер 47% експертів вважають його основною загрозою безпеці в порівнянні з 37% торік.

Ризик відключення основних служб і критичної інфраструктури після кібератак також збільшився до 51%.

На четвертому місці знаходяться геополітичні ризики після значного збільшення ризику цифрової війни між країнами, яку експерти вважають головною новою загрозою безпеці.

Ризик соціальних заворушень зайняв 5-е місце серед основних виникаючих ризиків у 2020 році.

Що таке звіт AXA

Звіт АХА проводиться в партнерстві з дослідницьким інститутом IPSOS і консалтинговою компанією з геополітичного аналізу Eurasia Group. Щорічно в опитуванні беруть участь 20 тис. осіб, щоб визначити 10 основних виникаючих ризиків.

Вже підраховані збитки