Харків. 6 січня. УНІАН. Газотранспортна система Харківської області після припинення подачі газу з Росії працює у звичному режимі.

Про це повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Харківської облдержадміністрації з посиланням на голову облдержадміністрації Арсена АВАКОВА.

За офіційною інформацією, у понеділок, 5 січня, о 19.40 з боку Росії було припинено подачу газу по газопроводу Острогожськ - Шебелинка. По цій вітці газ доставлявся на Шебелинку і за системою газопроводів розподілявся між споживачами Харківської області. Близько 21.00 5 січня заступник губернатора Олег ШАПОВАЛОВ поінформував, що на той момент Харківщина «недоотримувала 1,1 млн. кубічних метрів газу кожну годину».

Відео дня

Коментуючи ситуацію сьогодні, А.АВАКОВ повідомив, що станом на 10.30 ранку 6 січня тиск у магістральних газопроводах на території Харківської області становить понад 30 атмосфер, що є нормою. «Всі системи газопостачання області працюють у штатному режимі. Ми не допустили ніяких аварійних або примусових відключень. Проводяться планові заходи, що забезпечують стабільний тиск в системі», - поінформував А.АВАКОВ.

За його словами, «фахівці облдержадміністрації уважно відстежують ситуацію з газопостачанням області в надзвичайних умовах відключення подачі газу з боку Росії. В області сформований і постійно діє оперативний штаб».

Губернатор зазначив, що така надзвичайна ситуація передбачалася, і фахівцями облдержадміністрації заздалегідь був розроблений план заходів, який тепер уводиться в дію під керівництвом оперативного штабу. Цей план спрямований на зниження споживання газу областю в цілому з урахуванням збереження газопостачання пріоритетних об`єктів – лікарень, шкіл, дитячих садів, об`єктів соціальної сфери, підприємств харчової промисловості, хлібозаводів. «Ми розраховуємо зберегти стабільну подачу тепла, гарячої води і варильного газу населенню», - наголосив А.АВАКОВ.

Для вирішення цих завдань, зазначив він, на деяких об`єктах задіюються альтернативні джерела енергії, збільшений підйом газу з підземних сховищ, збільшено видобуток природного газу газодобувними підприємствами області.

«Я упевнений, - заявив А.АВАКОВ, - що ми зуміємо справитися з цією украй непростою ситуацією і забезпечити нормальне енергозабезпечення області».

Водночас, зазначив губернатор, він «не може не прокоментувати позицію російського «Газпрому», який у черговий раз і знову в розпал морозів поставив нас у таке складне становище».

А.АВАКОВ вважає, що «ціна від 250 до 450 доларів за тисячу кубометрів газу, яку пропонує «Газпром» при незмінній ціні на транзит, – це абсолютно неприйнятні умови».

«Така ціна газу, - заявив губернатор, - ударить по кожному жителю України і приведе до колапсу в економіці країни. 250-450 доларів – це від 30 до 250 відсотків підвищення всіх комунальних тарифів. Це зниження рентабельності, а значить і платоспроможності значної кількості підприємств. Це зростання вартості всіх товарів і послуг. Це безробіття і зубожіння населення».

При цьому А.АВАКОВ вважає позицію НАК «Нафтогаз України» «єдино правильною і економічно обгрунтованою: середньоєвропейська ціна на газ вводиться паралельно з середньоєвропейською ціною на транзит газу».

«Крім того, - заявив він, - я вважаю абсолютно неприпустимим тон переговорів між сторонами. Не можна вести розмову з другом, братом і сусідом, як любить нагадувати «Газпром», і тримати на скроні співбесідника зведений пістолет. Так не провадяться партнерські переговори і не встановлюються добросусідські відносини».

А.АВАКОВ висловив сподівання, що «керівництво Росії не допустить погіршення відносин між нашими братськими країнами. І що керівництво України докладе всі зусиль для укладення контракту між «Газпромом» і НАК «Нафтогаз Україна» на ринкових, паритетних, партнерських засадах».