Цього року Харківський тракторний завод продав всього 300 машин, причому все за кордон.

Про це розповів перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Бабаєв.

«Безумовно, світова криза помітно погіршила ситуацію на підприємстві – різко скоротилася кількість замовлень, впала зарплата співробітників. Зараз середня зарплата на заводі складає 1200 гривень, хоча ще минулого року вона була близько 2300 гривень, - сказав Володимир Бабаєв. - Образливіше всього, що продукція підприємства зараз йде виключно за межі України – до Росії, Білорусі, Казахстану. Раніше весною українські споживачі купували приблизно третину вироблених тракторів, а в нинішньому році за весь посівний сезон не було куплено жодного. Усього ж в 2009 році було продано близько 300 машин».

Відео дня

За словами голови профспілки ХТЗ Валерія Дейнеки, співробітники підприємства дуже стурбовані ситуацією, що склалася, й виказують подив з приводу того, що українські аграрії перестали купувати вітчизняні трактори, а профільні міністерства не реалізують програм підтримки українських виробників сільгосптехніки.

«Люди боротимуться за свій завод і вже в найближчий четвер збираються вийти на акцію протесту під стіни обласної адміністрації», - повідомив він.

Володимир Бабаєв нагадав про обіцянку уряду допомогти заводу.

«У березні нинішнього року нам вдалося переконати прем’єр-міністра в необхідності придбання по лізингових схемах 700 тракторів ХТЗ. На жаль, це доручення глави Уряду дотепер не реалізовано, - сказав Володимир Бабаєв. - На цьому тижні керівник області планує ще раз звернутися до прем’єр-міністра, а також до Міністерства аграрної політики і Мінпромполітики, щоб ХТЗ зміг, нарешті, реалізовувати свою продукцію на території України».

Медиапорт