Харків. 4 грудня. УНІАН. Народний депутат України (фракція БЮТ) Олександр ФЕЛЬДМАН пропонує переглянути формулу розрахунку прожиткового мінімуму.

Як передає кореспондент УНІАН, свою точку зору він висловив на прес-конференції, коментуючи закон про соцстандарти.

О.ФЕЛЬДМАН наголосив, що в цілому з питання про соціальні стандарти між БЮТ і Партією регіонів існують принципові розбіжності.

Відео дня

«Ми інакше сприймаємо цю проблему. Для встановлення справедливих соцстандартів треба переглянути саму формулу розрахунку прожиткового мінімуму і весь підхід до цього питання», - підкреслив О.ФЕЛЬДМАН.

Зокрема, за його словами, сьогодні прожитковий мінімум розраховується з таким розрахунком, щоб забезпечити людині мінімум, необхідний для фізичного виживання на рівні живого організму.

«Тобто, люди фактично прирівнюються до тварин у зоопарку, які сидять у клітці, – стільки-то морквини, крупи, цукру і всього. Ми ж вважаємо, що в прожитковий мінімум мають входити кошти, необхідні для відтворення людини як повноправного член суспільства, і нормальний пакет соціальних послуг. Людина повинна мати гроші на лікування, на транспорт, на оплату тарифів, якийсь нехай навіть мінімальний відпочинок, на те, щоб газету купити, в кіно сходити, в музей», - сказав О.ФЕЛЬДМАН.

Крім того, зазначив він, треба не допустити монетизації державної соціальної допомоги, що фактично пропонує ПР. «За логікою наших конкурентів – не треба забезпечувати доступність ліків, тарифів, цін – треба просто «відкуповуватися» від людей підвищенням соціальних стандартів за принципом – «піднялися ціни – піднімемо мінімуми». Ми ж вважаємо, що держава має надавати людям гарантовані конституцією соціальні послуги, а не бюджетні подачки, що з`їдаються інфляцією», - заявив депутат.

Також, за його словами, у БЮТ вважають, що має бути чітка стратегія підвищення соціальних стандартів до рівня європейських, причому, розписана по роках, а не від випадку до випадку: «Люди мають розуміти, чого чекати від держави, щоб будь-який Кабмін був зобов`язаний виконувати цей план, і щоб це не сприймалося як доброчинність прем`єр-міністра», - підкреслив він.

У той же час, О.ФЕЛЬДМАН зазначив, що така робота може бути зроблена лише після президентських виборів. «І її зможе зробити лише Юлія ТИМОШЕНКО», - зазначив бютівець.