Розсипчаста пшоняна каша - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Каша із пшоняної крупи – дуже смачна та поживна страва.

Варити таку кашу можна на воді або молоці. Подаватися вона може і як самостійна страва, а і як гарнір. Урізноманітнити пшоняну кашу можна за допомогою різних овочів, м'яса, грибів або смаженої цибулі.

Хороша якісна крупа – важливий нюанс приготування страви.

Відео дня

Розсипчаста пшоняна каша на воді

  • Пшоно - 100 г
  • Вершкове масло - 40 г
  • Сіль - за смаком

Крупу перебрати, добре промити, поки вода не стане стікати повністю прозорою.

Читайте такожАроматна фарширована картопля: як приготувати ситну страву

У каструлю з товстим дном викласти крупу та залити водою. Рівень води повинен бути на 1,5 см вище від рівня пшона. Пшоно вариться досить довго й для прискорення процесу можна попередньо його замочити на ніч. Посолити воду.

Довести на невеликому вогні пшоно до кипіння, потім зменшити вогонь і варити, накривши кришкою, близько 1 години. Вогонь має бути мінімальним, щоб кожне зернятко встигло наповниться водою. За необхідності можна долити близько 50 мл води.

Коли вся рідина випарується, додати в кашу вершкове масло або рослинну олію (або підсмажену на сковорідці цибулю з салом). Можна дати каші трохи настоятися, потримавши її в теплому місці. Подавайте кашу до столу слід теплою.

Пшоняна каша в горщику

  • Пшоно - 1 ст.
  • Молоко - 1 ст.
  • Яйце куряче - 2 шт.
  • Масло вершкове - 100 г
  • Сіль - 0,5 ч. л.
  • Цукор (з гіркою) - 1 ст. л.
  • Вода - 0,5 л

Налити в посудину воду, додати сіль і цукор, покласти на вогонь і довести до кипіння. Потім додати промите пшоно, варити на слабкому вогні до напівготовності (7-8 хвилин).

Перекласти пшоняну кашу в горщик (можна у глибоку глиняну миску), додати вершкове масло, яйця, влити молоко, все ретельно перемішати. Відправити у попередньо нагріту до 200°С духовку на 30 хвилин.

Каша пшоняна з грибами

  • Пшоно - 0,5 ст.
  • Вода - 1-1,25 ст.
  • Печериці - 100 г
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Олія - 3 ст. л.
  • Сіль - 0,75 ч. л. або за смаком

Пшоно перебрати, кілька разів добре промити водою, в останній раз обдати окропом.

Закип'ятити воду в каструлі з товстим дном. Всипати крупу, посолити, довести до кипіння та варити на слабкому вогні приблизно 20-25 хвилин.

Як правильно готувати пшоняну кашу / фото ua.depositphotos.com

Цибулю почистити й нарізати квадратиками. Гриби дрібно нарізати.

Обсмажити цибулю на сковороді олії до ніжно-золотистого кольору (3 хвилини) на середньому вогні, безупинно помішуючи. Потім пересипати її в миску.

У сковороду додати ще 2 столові ложки олії й обсмажити гриби на середньому вогні, помішуючи, 8-10 хвилин. Посолити.

У сковороду з грибами додати цибулю й готову пшоняну кашу. Готувати пшоняну кашу з грибами на повільному вогні, помішуючи, ще 5 хвилин.

Під час подачі пшоняну кашу з грибами можна прикрасити зеленню.

Пшоняна каша з м'ясом та овочами у мультиварці

  • М'ясо - (яловичина або курятина) - 800 г
  • Пшоно - 1,5 ст.
  • Цибуля ріпчаста - 1 шт.
  • Морква - 1 шт.
  • Кабачок (цукіні) - 1 шт.
  • Перець солодкий - 1 шт.
  • Помідор - 2 шт.
  • Оливкова олія - 1 ст. л.
  • Перець чорний мелений - за смаком
  • Сіль - за смаком

М'ясо порізати шматочками. Вибрати у мультиварці режим "Тушкування", влити рослинну олію, викласти м'ясо, поперчити. Закрити кришкою й тушкувати, періодично перемішуючи.

Тим часом очистити цибулю та порізати її. Додати в чашу мультиварки, перемішати.

Читайте такожСоковиті кабачки в духовці: як приготувати смачну овочеву закуску

Моркву очистити, нарізати великою соломкою або кружечками. Додати в чашу мультиварки й продовжити тушкування.

Порізати перець солодкий соломкою, а цукіні півкільцями.

Пшоно ретельно промиваємо під проточною водою.

Після закінчення процесу тушкування м'яса викласти в чашу мультиварки кабачки та солодкий перець, а поверх додати пшоно. Посолити кашу і влити теплу воду (з чайника) на 2 пальці нижче рівня пшона з овочами у чаші мультиварки. Поверх пшона викласти шматочками помідори. Виставити режим "Каша" і варити її 30 хвилин.