Каша із пшоняної крупи – дуже смачна та поживна страва.
Варити таку кашу можна на воді або молоці. Подаватися вона може і як самостійна страва, а і як гарнір. Урізноманітнити пшоняну кашу можна за допомогою різних овочів, м'яса, грибів або смаженої цибулі.
Хороша якісна крупа – важливий нюанс приготування страви.
Розсипчаста пшоняна каша на воді
- Пшоно - 100 г
- Вершкове масло - 40 г
- Сіль - за смаком
Крупу перебрати, добре промити, поки вода не стане стікати повністю прозорою.
Читайте такожАроматна фарширована картопля: як приготувати ситну страву
У каструлю з товстим дном викласти крупу та залити водою. Рівень води повинен бути на 1,5 см вище від рівня пшона. Пшоно вариться досить довго й для прискорення процесу можна попередньо його замочити на ніч. Посолити воду.
Довести на невеликому вогні пшоно до кипіння, потім зменшити вогонь і варити, накривши кришкою, близько 1 години. Вогонь має бути мінімальним, щоб кожне зернятко встигло наповниться водою. За необхідності можна долити близько 50 мл води.
Коли вся рідина випарується, додати в кашу вершкове масло або рослинну олію (або підсмажену на сковорідці цибулю з салом). Можна дати каші трохи настоятися, потримавши її в теплому місці. Подавайте кашу до столу слід теплою.
Пшоняна каша в горщику
- Пшоно - 1 ст.
- Молоко - 1 ст.
- Яйце куряче - 2 шт.
- Масло вершкове - 100 г
- Сіль - 0,5 ч. л.
- Цукор (з гіркою) - 1 ст. л.
- Вода - 0,5 л
Налити в посудину воду, додати сіль і цукор, покласти на вогонь і довести до кипіння. Потім додати промите пшоно, варити на слабкому вогні до напівготовності (7-8 хвилин).
Перекласти пшоняну кашу в горщик (можна у глибоку глиняну миску), додати вершкове масло, яйця, влити молоко, все ретельно перемішати. Відправити у попередньо нагріту до 200°С духовку на 30 хвилин.
Каша пшоняна з грибами
- Пшоно - 0,5 ст.
- Вода - 1-1,25 ст.
- Печериці - 100 г
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Олія - 3 ст. л.
- Сіль - 0,75 ч. л. або за смаком
Пшоно перебрати, кілька разів добре промити водою, в останній раз обдати окропом.
Закип'ятити воду в каструлі з товстим дном. Всипати крупу, посолити, довести до кипіння та варити на слабкому вогні приблизно 20-25 хвилин.
Цибулю почистити й нарізати квадратиками. Гриби дрібно нарізати.
Обсмажити цибулю на сковороді олії до ніжно-золотистого кольору (3 хвилини) на середньому вогні, безупинно помішуючи. Потім пересипати її в миску.
У сковороду додати ще 2 столові ложки олії й обсмажити гриби на середньому вогні, помішуючи, 8-10 хвилин. Посолити.
У сковороду з грибами додати цибулю й готову пшоняну кашу. Готувати пшоняну кашу з грибами на повільному вогні, помішуючи, ще 5 хвилин.
Під час подачі пшоняну кашу з грибами можна прикрасити зеленню.
Пшоняна каша з м'ясом та овочами у мультиварці
- М'ясо - (яловичина або курятина) - 800 г
- Пшоно - 1,5 ст.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Морква - 1 шт.
- Кабачок (цукіні) - 1 шт.
- Перець солодкий - 1 шт.
- Помідор - 2 шт.
- Оливкова олія - 1 ст. л.
- Перець чорний мелений - за смаком
- Сіль - за смаком
М'ясо порізати шматочками. Вибрати у мультиварці режим "Тушкування", влити рослинну олію, викласти м'ясо, поперчити. Закрити кришкою й тушкувати, періодично перемішуючи.
Тим часом очистити цибулю та порізати її. Додати в чашу мультиварки, перемішати.
Читайте такожСоковиті кабачки в духовці: як приготувати смачну овочеву закуску
Моркву очистити, нарізати великою соломкою або кружечками. Додати в чашу мультиварки й продовжити тушкування.
Порізати перець солодкий соломкою, а цукіні півкільцями.
Пшоно ретельно промиваємо під проточною водою.
Після закінчення процесу тушкування м'яса викласти в чашу мультиварки кабачки та солодкий перець, а поверх додати пшоно. Посолити кашу і влити теплу воду (з чайника) на 2 пальці нижче рівня пшона з овочами у чаші мультиварки. Поверх пшона викласти шматочками помідори. Виставити режим "Каша" і варити її 30 хвилин.