Львів. 9 квітня. УНІАН. На вулиці Лесі Українки у Львові археологи знайшли залишки Вежі ткачів – однієї з 28-ми веж Високого муру, що оточував середньовічне місто.

Про це УНІАН повідомили у науково-дослідному центрі «Рятівна археологічна служба» Інституту археології НАН України.

«Під час розкопок на місці будівництва торгово-офісного центру ми наштовхнулись на залишки Високого муру - першої лінії оборони Львова. З історичних джерел відомо, що Високий мур мав 28 веж – кожна була закріплена за одним або кількома ремісничими цехами. У випадку нападу саме цей цех відповідав за оборону певної ділянки муру. Було відомо, що десь тут, на розі вулиць Лесі Українки та Друкарської, є рештки Вежі ткачів, однак точного місця розташування досі не знали. Історики припускали, що Високий мур, а отже і Вежа ткачів, проходили під фасадами існуючих будівель, натомість ми встановили, що він зміщений на метр-півтора в бік дороги», - повідомив УНІАН науковий співробітник центру «Рятівна археологічна служба» Остап Лазурко.

Відео дня

За словами археологів, вежа датується початком XV століття.

«Ми знайшли точку примикання вежі до Високого муру. Обидва об’єкти зроблені з грубо оброблених вапнякових каменів. Дуже би хотілось дослідити її повністю. Це дослідження може допомогти з’ясувати, якими саме були ці вежі. Адже на деяких мапах вони зображені як вежі закритого типу – з чотирма стінами, а на інших – відкритого типу, тобто лише з трьома стінами. Досі у Львові не дослідили повністю жодної вежі з Високого муру», - повідомив науковий консультант НДЦ «Рятівна археологічна служба» Юрій Лукомський.

Розкопки на ділянці за адресою вулиця Лесі Українки, 29 розпочалися в середині березня цього року. Наразі археологи докопали до глибини трьох метрів. Серед найцікавіших знахідок – залишки керамічного водогону XV століття.

«Водогін такого типу використовували у Львові дуже короткий час – не більше ста років, - зазначив О.Лазурко. - Досі його залишки на території міста знаходили лише двічі – під час розкопок на місці палацу Бандінеллі та на площі Старий Ринок. Сам керамічний водогін був дуже непрактичний, оскільки спеціальні з’єднання між трубками треба було встановлювати щопівметра, а це давало можливість ґрунтовим водам потрапляти до водогону. Також такі конструкції часто не витримували ваги будинків і їх доводилось часто міняти. Тому дуже швидко на зміну керамічним прийшли дерев’яні водогони».

На ділянці, яку досліджують, археологи також виявили залишки кам’яних фундаментів будинку кінця XVIII століття, частину печі того ж часу, а також цікавий мурований протоколектор XIX століття, метою якого було відводити грунтові води.