Водоканали хочуть підняти тарифи на холодну воду / фото УНІАН

Вітчизняні водоканали на тлі підвищення цін на електроенергію для промисловості внаслідок запуску ринку електроенергії з 1 липня хочуть збільшити тарифи на холодне водопостачання на 15%.

Читайте такожСкільки платитимуть за газ у різних регіонах України: карта

Про це журналістам повідомив представник президента в уряді Андрій Герус після сьогоднішнього засідання уряду.

Відео дня

"Для українських підприємств зросла на 30% ціна на електроенергію. Для багатьох це є проблемою. В першу чергу – для водоканалів. Вони вже приходять і просять підвищити тариф на холодну воду для населення... Водоканали вже хочуть підвищити тариф на холодну воду на 15%", - сказав він.

Герус додав, що підвищення ціни на електроенергію стало проблемою для теплогенеруючих та експортних підприємств.

За його словами, є кілька варіантів розв'язання проблеми зростання ціни на електроенергію для промисловості.

Цьому можуть посприяти окрему постанову Кабінету міністрів про покладення спеціальних зобов'язань, рішення Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, формування ціни на електрику на добу вперед, а також рішення за тарифом від "Укренерго". За словами, якщо ці механізми будуть задіяні, то вже з 1 вересня ціни на електрику для промисловості можуть знизитися.

Як повідомляв УНІАН, 1 липня в Україні запрацював новий ринок електроенергії відповідно до Закону "Про ринок електроенергії", який був прийнятий у квітні 2017 року. Цей закон передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку, в тому числі на роздрібному, а отже, кінцевий споживач в майбутньому зможе обирати постачальника електроенергії. Закон відповідає вимогам Третього енергетичного пакета.