Верховна Рада України / ілюстрація REUTERS

Відсьогодні в Україні набув чинності закон «Про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України)».

Читайте такожВерховна Рада скасувала депутатську недоторканністьДокумент було опубліковано 12 вересня 2019 року в парламентській газеті «Голос України», а в прикінцевих його положеннях зазначається, що він набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, у середині грудня Верховна Рада ухвалила закон про скасування депутатської недоторканності. За проект закону 2237 проголосував 291 народний депутат. Закон вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими передбачається виключити норми про депутатську недоторканність.

Відео дня

11 вересня президент Володимир Зеленський підписав закон, а наступного дня парламентська газета «Голос України» опублікувала його текст у своєму черговому випуску.

Закон вносить зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими передбачається виключити норми про депутатську недоторканність. Закон передбачає, що клопотання про дозвіл на затримання, обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою або домашнього арешту, обшук, порушення таємниці листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції, а також про застосування інших заходів, в тому числі негласних слідчих (розшукових) дій, які відповідно до закону обмежують права і свободи народного депутата України, розгляд яких віднесено до повноважень слідчого судді, повинні бути підтримані генеральним прокурором.

Розгляд таких клопотань здійснюється слідчим суддею апеляційного суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування, а у кримінальних справах про злочини, віднесених до підсудності Вищого антикорупційного суду, - слідчим суддею Вищого антикорупційного суду. При цьому передбачається можливість оскарження відповідних рішень.

Також вносяться зміни в закон «Про статус народного депутата України», якими передбачені особливості юридичної відповідальності народного депутата. Ними передбачено, що народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп (відповідна норма передбачена Конституцією України).