Аудіогід українською з'явився в Музеї історії мистецтв у Відні / фото president.gov.ua

Президент України та перша леді Володимир та Олена Зеленські під час офіційного візиту до Австрії взяли участь в урочистій презентації україномовного аудіогіда в Музеї історії мистецтв у Відні.

Як передає прес-служба Офісу президента, на урочистій події також була присутня перша леді Австрії Доріс Шмідауер.

Аудіогід українською для віденського Музею історії мистецтв було створено в межах ініціативи Олени Зеленської з поширення української мови у світі, зокрема – в найбільш знакових культурних та історичних місцях.

В Офісі президента вказали, що це вже другий україномовний аудіогід, впроваджений в австрійських музеях у межах проекту дружини президента України – на початку червня 2020 року українською також "заговорила" віденська галерея Альбертіна.

"Віденський Музей історії мистецтв - один з найбільших світових храмів мистецтв. Щороку його відвідують мільйони туристів, серед яких - тисячі українських туристів. Я дуже радий, що вперше українська мова звучатиме в цьому музеї. І впевнений, що це збільшить цікавість українців до світового мистецтва. Хоча багато українців знають і англійську", - підкреслив президент України.

"Для мене сьогодні свято, тому що це - ще одна перлина культурної спадщини у нашому намисті українських аудіогідів. Я завжди тішуся, коли бачу, що відвідувачі музеїв світу можуть прослухати екскурсію рідною українською мовою. І сьогодні такий величний музей - віденський Музей історії мистецтв - також відкрив двері для українських відвідувачів", - сказала Олена Зеленська.

Українська мова стала десятою, ювілейною в системі аудіогідів музею. Переклад аудіоекскурсії українською здійснив львівський перекладач Юрій Дуркот, озвучування - актори Національного театру імені Марії Заньковецької.

Читайте такожУ туристичних регіонах Єгипту може побільшати української мови

В ОП додали, що це - четвертий аудіогід українською, створений у межах ініціативи Олени Зеленської, два з яких, до речі, впроваджено саме в австрійських музеях. Окрім віденського Музею історії мистецтв, україномовні аудіогіди вже є у галереї Альбертіна (теж у Відні), у Національному музеї килима в місті Баку та в Латвійському національному художньому музеї у Ризі.

"Я підтримую цю ініціативу моєї дружини. Вона зі своєю командою займається впровадженням цього проекту в усіх великих музеях світу. Ми віримо в те, що завдяки цій роботі у найвідоміших музеях будуть відкриті україномовні аудіогіди. Ми зможемо насолоджуватися мистецтвом - ось як тут, в Австрії - українською мовою. Також я хочу подякувати всім, хто доклав зусиль, щоб наша українська мова мандрувала світом", - підкреслив Зеленський.

Музей історії мистецтв у Відні: що відомо

  • Музей історії мистецтв, відкритий 17 жовтня 1889 року, – найбільший серед художніх музеїв Австрія. Належить до числа найбільших музеїв світу, у його зібраннях зберігаються прославлені шедеври західноєвропейського мистецтва. До складу Музею входять: колекція Єгипту та Близького Сходу, колекція грецьких та римських старожитностей, картинна галерея, кунсткамера, нумізматичний кабінет і наукова бібліотека.
  • У Музеї зібрана унікальна колекція полотен старих майстрів Нідерландів, яка має світове значення. У ній представлені твори усіх значних митців Нідерландів XV-XVI століть: Яна ван Ейка, Рогіра ван дер Вейдена, Гертгена тот Сінт Янса, Босха, Мабюза та інших. Також віденський Музей історії мистецтв володіє найбільшою у світі колекцією творів Пітера Брейгеля Старшого.
  • У 2019 році Музей історії мистецтв у Відні відвідало понад 1,75 мільйона осіб.