Експертка пояснила, як змінюється погода в Україні / фото УНІАН

Протягом останніх років в Україні погода значно змінилася. Наприклад, стало менше опадів, зазначила завідувачка відділом кліматичних досліджень і довгострокових прогнозів погоди Українського гідрометеорологічного інституту Вазіра Мартазінова в інтерв'ю OBOZ.UA.

"Що снігу випадає менше взимку, що дощів влітку. Раніше в усіх місцях було більше. Серпень був практично без опадів, вересень теж був сухим", – зазначила вона.

Метеоролог попередила, що "в цьому році йде перебудова всіх погодних умов". "Зазвичай до цього року всі квітні були з дефіцитом дощів, їх практично не було. А цього року квітень взяв на себе роль травня, адже зазвичай у травні випадає стільки дощів. Водночас травень був зовсім без опадів. Але це питання ще необхідно вивчати – чи пов'язано це з перебудовою майбутнього клімату або мова йде про брикання погоди", – наголосила експертка. 

Відео дня

Погода в Україні - як змінюється

Цього року в Україні фіксували чимало температурних рекордів. Крім того, серпень-2023 в Києві виявився одним з найспекотніших за всю історію. А травень у Києві видався найсухішим за весь час спостережень.

Експерти прогнозують, що через 30-50 років клімат в Україні  може змінитися настільки, що регіони будуть стикатися з посухою, екстремальними опадами та паводками.

Вас також можуть зацікавити новини: