Ураганний вітер повалив стародавню липу в Ківі / фото УНІАН, Олександр Синиця

В Києві на Андріївському узвозі ураган зламав 400-річну липу.

За інформацією УНІАН, ураган і сильна гроза, які нещодавно накрили столицю, спричинили за собою відключення світла в декількох районах Києва, а також сильний вітер зламав 400-річну липу.

Дерево росло на початку Андріївського узвозу біля Національного музею історії. За легендою її посадив митрополит Петро Могила в 1635 році. Липа мала статус ботанічної пам'ятки природи місцевого значення, а обхват стовбура дерева становить 5 метрів.

Відео дня
Сильний вітер зламав 400-річну липу на Андріївському узвозі / фото УНІАН, Олександр Синиця

За даними Київської міської державної адміністрації, липу Петра Могили, за попередньою оцінкою фахівців, вдасться зберегти. Як повідомляється, фахівці КП УЗН Шевченківського району разом з арбористами детально обстежують дерево та визначають шляхи його порятунку.

Оновлено 13 травня 17:56 Згодом стало відомо, що 400-літню липу Петра Могили буде проліковано.

"Після обстеження дерева фахівці КО "Київзеленбуд" та біолог-дослідник Ігор Сінгер визначили три першочергові етапи робіт: санітарна обробка і формування пасивного дренажу рани, монтаж сітки на отвір; санітарна розвантажуюча обрізка (тінінг); встановлення тимчасової опори для розвантаження гілки як тимчасове рішення", - повідомляє сайт КМДА з посиланням на КО "Київзеленбуд".

Також зазначається, що надалі потрібно буде розробити систему догляду за раною, а також для фіксації дерева потрібно буде спроектувати, виготувати та встановити систему динамічної стабілізації крони.

За словами Сінгера, причиною зламу гілки стала анатомічна вада розвитку стовбура (вростаюча кора). Крім того, вглибині дерева розвивалися стовбурові інфекції, оскільки встановлена два десятиліття тому підпора почала вростати всередину дерева.

фото УНІАН, Олександр Синиця
фото УНІАН, Олександр Синиця

Нагадаємо, у Києві зафіксовано перший травневий температурний рекорд.

За даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського, 12 травня в столиці був зафіксований температурний рекорд максимальної температури повітря. Як повідомляється, стовпчик термометра піднявся до позначки + 29,2°с, що на 0,3°С вище попереднього історичного значення для цієї дати, який тримався з 2013 року.

Вас також можуть зацікавити новини: