Порошенко відзначив тиск з боку РПЦ на ієрархів / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявив, що з понад 10 ієрархів УПЦ Московського патріархату, які підписали звернення до вселенського патріарха щодо надання автокефалії українській церкві, на об’єднавчий Собор українських православних церков прибули лише двоє.

Як передає кореспондент УНІАН, про це глава держави повідомив на прес-конференції в Києві.

Читайте такожКонстантинополь офіційно запросив митрополита Єпіфанія отримати Томос

Відео дня

За словами Порошенка, протидія Російської православної церкви у проведенні об’єднавчого Собору була очікуваною.

«Ми недооцінили її вплив на дочірню структуру в Україні. Тут нашу державу звинувачують безпідставно у тиску на того чи іншого священника, але з понад десяти ієрархів УПЦ МП, які підписали звернення до вселенського патріарха або твердо пообіцяли прийти на Собор, до Святої Софії дісталися лише двоє. Це результат тиску, але не нашої держави», - заявив президент.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні, який отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

Вселенський патріарх Варфломій підтвердив, що 6 січня 2019 року вручить предстоятелю Православної церкви України митрополиту Київському і всієї України, блаженнійшому Епіфанію томос про автокефалію.

Довідка УНІАН. 11 жовтня за результатами засідання Синоду Константинопольського патріархату було оприлюднено рішення, в якому йдеться, що Вселенський патріархат продовжує процедуру надання автокефалії церкві України.

Крім того, було скасовано лист Синоду від 1686 року, після якого Київська митрополія потрапила під юрисдикцію Москви, відновлено канонічні статуси предстоятеля УПЦ Київського патріархату, патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

3 листопада президент України Петро Порошенко і вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю і взаємодію між Україною і Вселенським патріархатом.

29 листопада Вселенський патріархат затвердив проект статуту Української церкви, якій буде надано томос про автокефалію.