Правозахисникам не подобаються висловлювання Турчинова про ЛГБТ / фото УНІАН

Правозахисна організація «Українська Гельсінська спілка з прав людини» звернулася до прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана через статтю секретаря РНБО Олександра Турчинова, в якій він запропонував змінити поняття «гендер» на «стать», та розкритикував уповноважену з питань гендерної політики Катерину Левченко.

Читайте такожПоловина українців допускають обмеження прав людей з "непопулярними" політичними поглядами - опитування

У листі «Гельсінської спілки», який наводить «Громадське», стверджується, що Турчинов вжив «зневажливо-образливе висловлювання як на адресу Катерини Левченко, зазначаючи «неадекватну агресивну позицію урядової уповноваженої», так і гендерних активістів, характеризуючи їх як «гендерний актив, що з гарним апетитом з’їдає мільйонні гранти».

Відео дня

«Зміст та інтонації статті Олександра Турчинова свідчать про низьку поінформованість автора щодо питань гендерної політики загалом та в Україні зокрема, особливостей становище представників ЛГБТКІ-спільноти та стану забезпечення їхніх прав в країні», — ідеться в документі.

Правозахисники закликала Гройсмана відреагувати на спробу дискредитувати Левченко, яка є урядовим уповноваженим.

hromadske.ua

11 грудня Турчинов у своєму блозі опублікував статтю, в якій розкритикував ініціативу Урядового уповноваженого з питань гендерної політики Катерини Левченко звернутися до СБУ у зв’язку з поширенням звернень, які містять заклики захистити «інститут сім’ї» в Україні.

"Я маю сумнів, що офіцери СБУ почнуть переслідувати громадян, яких урядова уповноважена та гендерний актив, що з гарним апетитом з’їдає мільйонні гранти, визначили як “злочинців”", - вказав він.

За словами секретаря РНБО, "під прикриттям правильних слів  про права людини, толерантність, захист жінок від насилля і т.п., суспільству нав’язується ідеологія неомарксизму".

Також Турчинов запропонував замінити у законодавстві термін «гендер» на «стать», не ухвалювати Стамбульську конвенцію в Україні, підтримати рішення місцевих рад про заборону маршів рівності та порівняти ЛГБТ-активістів з «русским миром».

Нагадаємо, в червні низка правозахисних організацій вимагали звільнити дружину секретаря РНБО Ганну Турчинову з університету Драгоманова через «гомофобні та дискримінаційні заяви».