Порошенко пояснив значення резолюцій ООН щодо окупованого Криму / Ілюстрація REUTERS

Ухвалені Генасамблеєю ООН резолюції щодо Криму дають Москві чіткий сигнал того, що світова спільнота не буде миритись з порушеннями прав людини та мілітаризацією окупованого Росією півострова. 

Таку заяву у Facebook зробив президент України Порошенко.

Читайте такожСтолтенберг назвав основні пріоритети НАТО на 2019 рік, серед яких війна в Україні

Відео дня

"За останні два місяці в Генеральній асамблеї ООН прийнято дві надважливі резолюції щодо Криму, які надають Росії чіткий сигнал: міжнародне співтовариство не буде миритися з порушеннями прав людини та мілітаризацією окупованого півострова", - вказав глава держави. 

"Росія як держава-агресор має виконати вимоги міжнародного права – звільнити Крим та повернути додому незаконно позбавлених волі українських громадян", - уклав президент.

Порошенко також подякував усім міжнародним партнерам за підтримку України. 

Нагадаємо, Генасамблея ООН на засіданні 22 грудня підтримала резолюцію, в якій засуджуються порушення прав людини в окупованому Криму. 

Серед тих, хто підтримав резолюцію - США, країни Євросоюзу, Туреччина і Японія. Проти документу проголосували, серед інших, Росія, Білорусь, Китай, Індія, Сербія, Сирія, ПАР, Нікарагуа і Венесуела. 

У документі згадали про українських політв'язнів Олега Сенцова та Володимира Балуха. 

Як повідомляв УНІАН, 18 грудня Генасамблея ООН підтримала проект резолюції «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та м.Севастополь (Україна), а також частин Чорного та Азовського морів».  

Документ підтримали 66 країн, проти проголосували 19 країн, утрималися 72. У резолюції висловлюється наполегливий заклик до Російської Федерації вивести її війська з окупованої української території Криму та припинити окупацію українських територій.  

Також висловлена серйозна стурбованість щодо мілітаризації Криму Російською Федерацією як державою-окупантом.