Ангела Меркель, Володимир Путін / фото REUTERS

Навіть якщо до влади в Берліні прийдуть соціал-демократи, які завжди ставилися до Москви більш лояльно, ніж християнські демократи, "могутній союз" між Німеччиною і Росією неможливий.

Про це під час чату на Главреді заявила російський політолог, доктор історичних наук, дослідник Chatham House Лілія Шевцова.

Читайте такожМеркель: Німеччина підтримує посилення санкцій проти Росії

Відео дня

На її думку, Захід і Росія перебувають у стані взаємного відчуження і в цьому стані можлива лише вибіркова співпраця.

"Але епоха Меркель закінчується і характер відносин між Берліном і Москвою багато в чому буде залежати від нового покоління німецьких політиків. Зокрема, від спадкоємиці Меркель на посту лідера християнських демократів Аннегрет Крамп-Карренбауер. Вона ж, якщо судити з її початкових заяв, готова продовжувати лінію Меркель. Це лінія помірного стримування Росії і одночасно діалогу з нею", - підкреслила вона.

Політолог нагадала, що Ангела Меркель часто була дуже непоступливим партнером для Москви.

"З іншого боку – Меркель і Путін вміли знайти спільну мову і, мабуть, поважали один одного. Думаю, що Кремль хотів би ослаблення Меркель, яка консолідувала санкційну єдність Європи. Але, мабуть, Кремль стурбований її відходом. Адже якою буде політика її спадкоємців, поки неясно", - додала Шевцова.