Джемілєв назвав Томос величезною перемогою / фото УНІАН

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв вважає, що отримання помісною Православною церквою України Томосу Вселенського патріархату про канонічну автокефалію є «актом, що зміцнює незалежність України».

Читайте такожУкраїна зі створенням ПЦУ розірвала останні пута Москви - Порошенко

Як сказав він в інтерв’ю проектові Радіо Свобода Крим.Реалії, ця подія – знакова не тільки для православних християн, а й для всього народу України.

Відео дня

«Розірвані пута, які були нав’язані Україні Російською імперією понад 400 років тому. Пройдуть століття, але цей день і подія і тоді будуть вказані в підручниках. Це величезна перемога і плід зусиль дуже багатьох людей», – наголосив він.

За словами Джемілєва, зусилля для здобуття українською церквою незалежності здійснювалися з перших днів незалежності країни, але лише після початку війни і окупації Росією частини українських територій стала остаточно видною необхідність автокефалії.

«Ми порушували це питання в наших бесідах із Вселенським патріархом Варфоломієм ще в 90-і роки, але в той період Константинополь ще не наважувався псувати відносини з Москвою. При цьому Росія чинила шалений опір наданню автокефалії, вдаючись і до спроб підкупу, і до інших хитрощів», – розповів кримськотатарський лідер.