У МЗС Росії заявили, що не мають наміру визнавати провину за атаку на МН17 / фото mskbest.ru

У Міністерстві закордонних справ Російської Федерації заявили, що не мають наміру визнавати провину за атаку на МН17 у небі над Донецькою областю влітку 2014 року і каятися.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це на брифінгу в Москві заявила офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова, відповідаючи на запитання, чи відповідає дійсності повідомлення про те, що російська сторона відмовляється від діалогу з Нідерландами щодо МН17.

«Уряд Нідерландів регулярно звітує перед парламентом своєї країни про хід розслідування катастрофи Боїнга, але, як ми бачимо, слідство буксує, виникає спокуса, як ми розуміємо, покласти всю відповідальність, як завжди, на Росію. З моменту катастрофи літака минуло вже більше чотирьох років. Розслідування так і не завершено, важливі обставини події досі не з'ясовані», - сказала Захарова.

Відео дня

Читайте такожРосію звинуватили у спробі викрасти дані щодо катастрофи MH17

Вона нагадала, що у травні 2018 року Гаага спільно з Канберрою, «явно форсуючи події», висунула проти Росії офіційні звинувачення в причетності до катастрофи рейса МН17, при цьому «не підкріпивши їх будь-якими доказами».

Крім цього дві країни - Австралія і Нідерланди - запропонували провести тристоронні переговори, активне листування з приводу консультацій у справу МН17 триває з травня, і подібна зустріч не відбулася, в тому числі через відмінності підходів сторін щодо її предмета.

«Нідерланди і Австралія зацікавлені лише в обговоренні юридичної відповідальності Росії і наслідків, що з неї випливають, - тобто вимагають від нас визнати провину в загибелі малазійського Боїнга і загалом покаятися. Така ультимативна постановка питання, звичайно, Росію не влаштовує», - заявила Захарова.

Вона стверджує, що «розслідування не завершено, винні не визначені, перспективи суду у даній справі туманні».

За її словами, у Росії є до слідства велика кількість питань, зокрема за фактом незакриття повітряного простору для цивільних літаків над зоною бойових дій на Донбасі і відсутності «виразної реакції» на матеріали брифінгу Міноборони РФ 17 вересня 2018 року, де було заявлено про українську приналежність ракети, яка збила літак.

Захарова зазначила, що діалог з організації зустрічі в тристоронньому контакті триває, і перший контакт може відбутися «в найближчі місяці, якщо нідерландська і австралійська сторони відмовляться від ультиматумів і безпідставних політичних звинувачень і погодяться на предметну професійну розмову з дійсно ключових питань щодо катастрофи Боїнга» .

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою бойовиками територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в трагічній катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.