Суд забов`язав НАБУ зареєструвати провадження щодо Луценка та Сторожука / фото УНИАН

Солом'янський районний суд міста Києва зобов'язав Національне антикорупційне бюро України внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення генеральним прокурором України Юрієм Луценком у змові з його першим заступником Дмитром Сторожуком кримінальних правопорушень, в тому числі, одержання хабара, та розпочати відповідне розслідування.

Читайте такожУ НАЗК розповіли про низку корупційних порушень у грудні

Про це йдеться в ухвалі суду від 28 грудня 2018 року, яка була оприлюднена 10 січня 2019 року. Головуюча суддя в засіданні – Олена Букіна.

Відео дня

Згідно з ухвалою, заявник 17 жовтня 2018 року на особистому прийомі в голови СБУ Василя Грицака подав заяву про вчинення кримінального правопорушення генеральним прокурором у змові зі своїм першим заступником за низкою статтею Кримінального кодексу України, серед яких - ст. 27 (види співучасників), ст. 28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, якщо вони спричинили тяжкі наслідки), ч. 1 ст. 396 (приховування злочину), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 2 ст. 368 (одержання хабара у великому розмірі, або службовою особою, яка займає відповідальне становище), ст. 382 (невиконання судового рішення).

СБУ 30 жовтня 2018 року направила заяву НАБУ «у зв'язку з віднесенням розслідування злочинів до їх компетенції та для прийняття рішення», але Бюро відмовилося відкрити кримінальне провадження.

Після цього заявник подав скаргу до суду на дії НАБУ і суд 28 грудня її задовольнив, зобов'язавши Бюро зареєструвати кримінальне провадження та розпочати розслідування.

«Зобов'язати службову особу Національного антикорупційного бюро України, до компетенції якої входить внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, не пізніше 24 годин після отримання копії ухвали, внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про кримінальні правопорушення», - йдеться в ухвалі.

Нагадаємо, у вересні минулого року генеральний прокурор України Юрій Луценко в інтерв'ю "ТСН.Тиждень" заявив, що Директор НАБУ Артем Ситник не демонструє результатів своєї роботи на посаді.