Держдума РФ ухвалила закон про прийняття на держслужбу "екс-громадян" України / фото duma.gov.ru

Держдума Росії на засіданні у вівторок ухвалила в першому читанні проект закону, який дозволяє приймати на державну цивільну і муніципальну службу громадян України, які отримали російський паспорт.

Про це повідомляє ТАСС.

Зазначається, що авторами ініціативи виступили кілька депутатів Держдуми.

Відео дня

Читайте такожНабув чинності закон про припинення дії договору про дружбу України з РФ

Повідомляється, що вони запропонували внести поправки в закон про громадянство РФ, якими обумовлюється, що колишні українці, які вступили до громадянства РФ і отримали посвідчення особи, визнаються в Росії "особами, які не мають громадянства України, на підставі добровільного волевиявлення".

Російські депутати уточнили, що в основному законопроект торкнеться жителів окупованого Криму і Севастополя.

У супровідних документах вказується, що російське законодавство не дозволяє приймати на державну цивільну службу і службу в органи внутрішніх справ без документально засвідченого факту виходу з українського громадянства.

"У зв'язку з цим пропонується вирішити проблему шляхом визнання відмови від громадянства України, оформленого в простій письмовій формі без підтвердження з української сторони", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, президент РФ Володимир Путін заявив, що в Росії спростять процедуру отримання громадянства для українців, оскільки в самій Україні "не краще, ніж на Донбасі в цілому" і цим розраховує допомогти "близькому" народу.

Раніше Держдума Росії наділила президента правом визначати категорії іноземних громадян і осіб без громадянства, які мають право подати заяву на отримання російського громадянства в спрощеному порядку.

Згідно з пояснювальною запискою, це дозволить прийняти до громадянства РФ в першу чергу осіб, що проживають "в країнах зі складною суспільно-політичною і економічною обстановкою, де відбуваються збройні конфлікти або неконституційна зміна політичного режиму".

За словами глави комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Леоніда Калашникова, законопроект допоможе вирішити питання отримання російського громадянства в першу чергу біженцями з України.