Серед розчарувань 2018 року посол назвала розслідування справи Гандзюк \ фото: УНІАН

Запущені в Україні фундаментальні реформи освіти та медицини розраховані на тривалий період. Їхня реалізація завжди довша, ніж очікування людей.

Читайте такожФранція продовжить працювати для повернення усіх українських заручників додому - посол

Про це в інтерв'ю журналу "Новое время" заявила посол Франції в Україні Ізабель Дюмон. "Не думаю, що саме ці реформи викликають головне розчарування в суспільстві. Кажучи відверто, найважче реформувати глибинні основи суспільства, а тому найбільший опір зустрічає антикорупційна боротьба", - зазначає дипломат.

Відео дня

Крім цього, серед головних досягнень в Україні за останній рік посол назвала ухвалений влітку закон про Антикорупційний суд. Серед розчарувань - розслідування справи Катерини Гандзюк, - безапеляційно заявляє Дюмон. "Для французького суспільства загибель сміливої молодої дівчини, яка боролася за свою країну, стала справжнім шоком. Постраждав і імідж держави. Досі Україна сприймалася як країна, яка хоче мінятися, в тому числі завдяки своєму громадянському суспільству. Але цей трагічний інцидент змусив в цьому засумніватися", - зазначає Дюмон.

Посол підкреслює, що для західних партнерів України розслідування справи Гандзюк, нападів на інших громадських активістів і покарання реальних винних - один з фокусів уваги.

При цьому вона відзначає, що ще один фокус уваги - доля захоплених у Чорному морі українських моряків. "Франція робить все можливе, щоб домогтися їхнього звільнення, але всім нам необхідно уникнути втягування у ще один тривалий переговорний процес на цю тему, - розмірковує дипломат, - і якщо питання можна вирішити в нормандському форматі, ми до цього готові".

Крім того, французький дипломат поділилася враженням від своєї роботи в Україні: "Я вражена особливою енергетикою вашої молоді! Я багато подорожувала по Україні і бачила людей, яким складно жити, деяким дуже складно, але вони все одно рухаються вперед. Така заповзятливість дорогого коштує", - емоційно реагує Дюмон.

Повну версію інтерв'ю читайте у новому номері журналу "Новое время" від 17 січня 2019 року.