Порошенко каже, що ворог хоче створити конфлікти на релігійному ґрунті / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко заявив про триваючі провокації Москви щодо автокефалії Православної церкви України: ворог хоче створити конфлікти на релігійному ґрунті.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив під час церемонії відкриття пам’ятника митрополиту Василю Липківському у Черкасах.

За його словами, автокефальна, помісна Православна церква України постала серед рівних інших православних церков.

Відео дня

«Я хотів би наголосити, що провокації з боку Москви щодо автокефалії Української церкви були і, на жаль, продовжуються тепер. Мета ворога, навпаки створити конфлікти навколо переходу, протиставити одну громаду іншій, знову випробувати на міцність нашу єдність», - заявив він.

Читайте такожПЦУ офіційно оголосила дату і місце інтронізації митрополита Епіфанія

Порошенко наполягає, що зробить все необхідне, щоб «зберегти релігійний мир» і забезпечити виключно мирний процес переходу парафій.

«Дуже вони чекали, що хтось нарешті почне захоплювати (Києво-Печерську – УНІАН) лавру. Ні, ми йдемо з любов’ю та миром. Вони дуже чекали, що хтось нарешті, якісь націоналісти почнуть захоплювати храми – не дочекаються. Ми вже добре вивчили уроки», - зауважив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.