Петро Порошенко / фото УНІАН

Президент України Петро Порошенко наголосив на тому, що в Україні не буде державної церкви та запросив Православну церкву України до партнерства.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Порошенко заявив під час божественної літургії після інтронізації митрополита Київського і всієї України, предстоятеля Православної церкви України Епіфанія у Софійському соборі в Києві.

За його словами, інтронізація предстоятеля ПЦУ символізує те, що «божим промислом це велике державотворче питання вирішене. Вітаю увесь український народ з цією подією».

Відео дня

Читайте такожІнтронізація митрополита Епіфанія довершить процес становлення єдиної помісної ПЦУ – Зоря

«Ще раз підкреслю - нещодавно зареєстрована Українська Православна церква у відповідності до Конституції України є і буде незалежною від держави. В Україні не буде державної церкви. Цей конституційний принцип був і залишиться непорушним», - наголосив президент.

Глава держави висловив переконання, що незалежність і взаємна повага відкриває шлях до справжнього партнерства держави і церкви, до спільної нашої праці задля блага країни і народу.

«У мене і у вас, ваше блаженство, є спільне бачення того, що хочуть мати громадяни України. Це порядок, безпека, добробут», - додав він.

Порошенко також зауважив, що високо цінує все, що вже зроблене усіма українськими церквами і релігійними організаціями – від волонтерства і підтримки армії до соціальної підтримки громадян.

«Пропоную рівноправне і відповідальне партнерство на обраному країною шляху. У нас дуже широке поле для співпраці», - резюмував він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 3 січня, у соборі Святої Софії Київської під час божественної літургій відбулась церемонія інтронізації (входження на престол) предстоятеля Православної церкви України (ПЦУ), митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Довідка УНІАН, 15 грудня Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної Православній церкві України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.