Денісова зустрілася з Москальковою в Афінах / фото facebook.com/denisovaombudsman

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова зустрілася в Афінах з російським омбудсменом Тетяною Москальковою і наголосила, що троє поранених українських моряків потребують негайної госпіталізації.

Про це Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Поспілкувалася з уповноваженим з прав людини в РФ Тетяною Москальковою. Ми домовлялися про зустріч у Греції, але російською стороною так і не було погоджено час. Тому я вимушена була зупинити російського омбудсмена просто в коридорі будівлі парламенту Грецької Республіки", - наголосила Денісова.

Відео дня

Читайте такожТрьох поранених українських полонених моряків обстежать в російській лікарні

За її словами, було обговорено питання надання медичної допомоги пораненим військовополоненим морякам та призначеного їм у Росії обстеження.

"Я наголосила, що обстеження – це не лікування. Василь Сорока, Андрій Ейдер та Андрій Артеменко потребують негайної госпіталізації та кваліфікованої допомоги лікарів, а не поверхневих оглядів", - заявила Денісова.

"Зауважила також про погіршення стану здоров’я Павла Гриба та Едема Бекірова. Їх досі не забезпечено повноцінним лікуванням, незважаючи на наявність медичних висновків про надкритичний стан здоров’я", - повідомила уповноважений ВР.

"В черговий раз уточнила позицію уповноваженого з прав людини в РФ стосовно обміну ув’язненими. Москалькова повідомила, що в неї немає для цього мандата. Водночас, я нагадала їй, що представником РФ у Тристоронній контактній групі Борисом Гризловим на останньому засіданні ТКГ зазначено, що саме Москалькова має займатися цим питанням", - зауважила Денісова.

За її словами, "блокування процесу обміну та ненадання відповіді з цього питання Україні засвідчує, що російській стороні не цікава доля своїх громадян".

"Все це вкотре підтверджує, що РФ не має бажання дотримуватися норм міжнародного гуманітарного права щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина", - заявила український омбудсмен.