Всі кримінальні провадження про незаконне збагачення будуть закриті / фото УНІАН

Голова Конституційного суду України (КС) Станіслав Шевчук заявив, що суд не відкидає ідею кримінальної відповідальності за незаконне збагачення, а лише вказав на неконституційність формулювання відповідної статті Кримінального кодексу України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Шевчук заявив на брифінгу в Києві.

«Головний момент, який пов’язаний з нашим рішенням, – це принцип презумпції невинуватості. Є Конституція України, зокрема стаття 62, частина 2, яка прямо зазначає, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину. Формулювання цієї статті (368-2 ККУ про незаконне збагачення) є своєрідним щодо того, що є процесуальні аспекти, і це єдина стаття у Кримінальному кодексі, пов’язана з тим, що сам обвинувачений повинен довести, що він отримав законно свої активи», - заявив Шевчук.

Відео дня

За його словами, основою принципу презумпції невинуватості є те, що провину має доводити держава, тобто держава повинна доводити незаконність отримання громадянином активів.

«Виходить так, що якщо законність набуття (активів) не підтверджена доказами, то ця стаття дозволяє притягти до кримінальної відповідальності. Я кажу гіпотетично, оскільки вона не працювала майже 5 років. Невипадково, що вона не працює, оскільки судді в першу чергу дивляться на Конституцію і на презумпцію невинуватості», - додав Шевчук.

Читайте такожСитник про декриміналізацію незаконного збагачення: статки корупціонерів легалізовано (відео)

За його словами, суспільство і Конституційний суд підтримують боротьбу з корупцією.

«Ми прямо записали у своєму рішенні, що Конституційний суд наголошує, що протидія корупції є завданням виняткового суспільного та державного значення, а криміналізація незаконного збагачення - важливим юридичним засобом реалізації державної політики у цій сфері», - заявив голова КС.

«Суд не скасував загалом саму ідею незаконного збагачення, він просто звернув увагу на неконституційність формулювання норми, яку треба переформулювати. Щоб вона відповідала Конституції», - підкреслив Шевчук.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

У рішенні сказано, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

Як заявив представник суду, КС виходив з того, що ця стаття зобов’язує особу доводити, що її статки набуті в законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи є функцією держави.

27 лютого у Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КС всі провадження щодо корупціонерів будуть закриті.

Сьогодні, 28 лютого, президент Петро Порошенко заявив, що підписав та доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, у новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».