Зеленський прокоментував рішення КС щодо статті про незаконне збагачення / фото прес-служби політика

Кандидат у президенти України Володимир Зеленський вважає, що Конституційний суд керувався не інтересами Основного закону, скасовуючи статтю Кримінального кодексу щодо незаконного збагачення.

Читайте такожДесятки нардепів з усіх фракцій та міністри: голова САП розповів, хто уникне суду через рішення КСУ (відео)

Про це він заявив в ефірі ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1", повідомляє ТСН.

Відео дня

"Те, що сталося, – це 10 років назад в антикорупційній боротьбі. Ми розуміємо, що Конституційний суд захищає не Конституцію, на жаль, а захищає статки наших провладних вельмож", – сказав Зеленський.

"Я хочу сказати, що Кримінальний кодекс у нас великий, на кожного знайдемо статтю", – додав кандидат у президенти. 

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). У рішенні сказано, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

Як заявив представник суду, КС виходив з того, що ця стаття зобов’язує особу доводити, що її статки набуті в законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи є функцією держави.

27 лютого у Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КС всі провадження стосовно корупціонерів будуть закриті.

28 лютого, президент Петро Порошенко заявив, що підписав та доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, у новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».