Холодницький зазначив, що через рішення КСУ щодо неконституційності статті про незаконне збагачення уникнуть суду майже 30 депутатів / фото УНІАН

Спеціалізована антикорупційна прокуратура і Національне антикорупційне бюро отримали удар, співмірний з ампутацією рук, якими воїну необхідно тримати зброю на війні.

Так в ефірі ток-шоу "Право на владу" на каналі "1+1" прокоментував скасування норми Кримінально-процесуального кодексу щодо незаконного збагачення керівник САП Назар Холодницький.

Читайте такожВсі кримінальні провадження про незаконне збагачення будуть закриті - НАБУ

Відео дня

Обнулення ситуації з антикорупційними провадженнями щодо десятків підозрюваних у корупції він назвав ударом по місцю, котре й без того болить.

"Я не можу зараз, як юрист, як прокурор, коментувати і давати політичні оцінки рішенням Конституційного суду чи будь-яких інших судів. Я лише кажу, що рішенням Конституційного суду, яке було прийнято 26 лютого 2019 року, на п’ять років назад відкинуто всю антикорупційну потугу і всю антикорупційну реформу", - заявив Холодницький. 

На його думку, це удар не є остаточним і він би відбувся незалежно від внутрішніх протиріч між САП і НАБУ та особистих конфліктів між їх керівниками.

"Чубились чи не чубились, але це рішення, на моє внутрішнє переконання, все одно було б таке саме. Ми працюємо далі. Є багато, близько 600 проваджень, якщо відмінусувати ті 70, які доведеться закрити", - сказав прокурор.

Однак він додав, що удар антикорупційні органи отримали величезний, і суспільство має усвідомити це.

"Неможна вимагати від пекаря хліба, визнаючи неконституційним борошно. Неможна вимагати стейк у ресторані від офіціанта, визнаючи неконституційною телятину. Неможна від нас вимагати ефективності, коли нам під час бою рубають руки, причому таким шляхом", - підсумував Холодницький.

Як повідомлялося, у зв’язку з визнанням Конституційним судом неконституційною статті 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачала притягнення до кримінальної відповідальності чиновників за незаконне збагачення, антикорупційні органи мають закрити десятки кримінальних проваджень. Керівник САП назвав таке рішення суду  "ударом по реформах", але запевнив, що продовжуватиме діяльність.

"Контора не закривається, нехай не радіють наші опоненти, що їм усе вдалося", - наголосив він.

Крім того, Холодницький назвав три головні для себе справи, котрі хоче довести до логічного завершення на теперішній посаді.