Ситник зазначив, що рішення КС про незаконне збагачення є величезним кроком назад у проведенні антикорупційної реформи \ УНИАН

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник прокоментував рішення Конституційного суду про неконституційність статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, заявивши, що 5 років роботи втрачено, а всі незаконно здобуті статки легалізовано.

Читайте такожВсі кримінальні провадження про незаконне збагачення будуть закриті - НАБУ

Про це йдеться в заяві Ситника, відеозапис якої розміщений на сторінці НАБУ у Facebook. На переконання Ситника, рішення Конституційного суду щодо незаконного збагачення є величезним кроком назад у проведенні антикорупційної реформи в Україні.

«Це означає, що всі розслідування, які проводилися по цій статті, фактично не мають зараз ніякого значення, тому що всі справи повинні бути закриті, так як з моменту винесення рішення ця норма вважається неконституційною і, відповідно, втрачає чинність. Повернути назад це рішення не можна, рішення не оскаржується і тому сьогодні можна ствердно сказати, що 5 років втрачено. Тобто всі статки, які було здобуто незаконним шляхом, всі статки, законність яких не можна пояснити, зараз вони легалізовані», - заявив він.

«Це дуже погано, тому що це впливає на відносини з нашими міжнародними партнерами, оскільки введення відповідальності за незаконне збагачення було частиною домовленостей з МВФ, це було частиною домовленостей щодо візової лібералізації з країнами ЄС, дуже важко зараз прогнозувати наслідки такого рішення для України», - зауважив він.

За словами директора НАБУ, вкотре включилися політичні механізми протидії антикорупційній реформі. «Це не перше рішення, яке було скеровано проти антикорупційної реформи, але це перша спроба, яка має незворотній характер. Тобто зараз ми маємо легалізацію капіталів, здобутих незаконним шляхом, і виправити цю ситуацію на сьогоднішній день неможливо, тому що це діяння декриміналізовано», - наголосив він.

Як повідомляв УНІАН, 27 лютого Конституційний суд оприлюднив своє рішення про неконституційність статті Кримінального кодексу про незаконне збагачення, ухвалене 26 лютого.

Представник президента у ВР Ірина Луценко заявила, що глава держави найближчим часом внесе до Верховної Ради законопроект про покарання за незаконне збагачення.

Свою чергою, президент Петро Порошенко запевнив, що в новому законопроекті, який буде поданий до парламенту після оприлюднення і аналізу рішення Конституційного суду, стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».