Відповідне рішення ухвалив директор НАБУ Артем Ситник / фото УНІАН

Національне антикорупційне бюро України відсторонило двох працівників, які фігурують у розслідуванні журналістів про можливі розкрадання в оборонній сфері.

Про це повідомила прес-служба НАБУ у Facebook.

"Двох детективів, згаданих у журналістському розслідуванні Лесі Іванової, відсторонено на час проведення службового розслідування", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Відповідне рішення ухвалив директор НАБУ Артем Ситник після консультацій з членами Ради громадського контролю НАБУ й Управлінням внутрішнього контролю НАБУ. "Для максимальної ефективності службового розслідування та мінімізації ймовірного впливу і ризиків, я прийняв рішення відсторонити детективів, задіяних у підготовці листів, оприлюднених журналістами Bihus.info. Переконаний, у ситуації, що склалася, потрібно виважено підійти до аналізу фактів. По завершенню результати службового розслідування ми передамо до ДБР та повідомимо про них громадськість", - зазначив Ситник.

Читайте такожЛуценко визнав причетність Гладковського-молодшого до схем розкрадання в «Укроборонпромі»

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив розслідування, в якому йшлося, що син на той час першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор нібито причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

У розслідуванні стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, були завищеними у рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн. Олега Гладковського журналісти називають другом президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського-старшого від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування, а 4 березня підписав указ про звільнення з посади.

Сам Гладковський заявив, що його син став заручником "брудної роботи і брудних справ" та позивається до журналістів-розслідувачів.

САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених журналістами фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017 року, а НАБУ - з 2016 року.

Читайте такожПрогулювали суди: Холодницький розповів про гальмування детективами НАБУ справи про розкрадання в "оборонці"

4 березня проект "Наші гроші з Денисом Бігусом" оприлюднив нову частину розслідування закупівель комплектувальних за завищеними цінами для підприємств "Укроборонпрому", згідно з яким чинний керівник держконцерну Павло Букін та колишній перший заступник секретаря РНБО Гладковський нібито отримували "відкати" за постачання висотомірів для ремонту в Україні Ан-26 з Казахстану.

11 березня журналісти оприлюднили ще одну частину розслідування, згідно з якою Національне антикорупційне бюро України у грудні 2016 року вважало підозрілими контракти компанії "Оптимумспецдеталь" з Харківським бронетанковим заводом і внесло її до переліку фірм з ознаками фіктивності, але пізніше викреслило з цього списку. За даними журналістів, за таке рішення НАБУ нібито брало хабарі.

12 березня у ДБР заявили, що відкрили провадження за фактами можливих зловживань правоохоронців у справі про оборудки в оборонній сфері. Зокрема, йдеться про можливе отримання неправомірної вигоди службовими особами Генпрокуратури, СБУ, фіскальної служби та НАБУ.