Життя українця Павла Гриба - під загрозою / фото Радио Свобода

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова надіслала уповноваженому з прав людини в РФ Тетяні Москальковій звернення та необхідні медичні довідки, що підтверджують тяжкий стан незаконно засудженого українця Павла Гриба.

Про це український омбудсмен повідомила у соціальній мережі Facebook.

Читайте такожЧерез голодування засудженого в РФ українця Павла Гриба перевели в окрему камеру

Відео дня

«Наразі вона (Москалькова - УНІАН) володіє усією необхідною інформацією та знає, що ненадання необхідної медичної допомоги може призвести до фатальних наслідків для життя Павла. Тому я вкотре закликала російського омбудсмена втрутитись в процес для забезпечення належних умов утримання українця та надання медичної допомоги», - йдеться в повідомленні.

Денісова вкотре наголосила, що голодування, яке Гриб оголосив в знак протесту через винесений йому вирок, несе загрозу його життю, адже він перебуває у критичному стані.

Як повідомляв УНІАН, про затримання Гриба стало відомо 28 серпня 2017 року, коли про це заявив його батько Ігор Гриб, у той час член громадської ради Держприкордонслужби України.

За словами батька, 24 серпня 19-річний юнак поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з Тетяною Єршовою, з якою познайомився і спілкувався тільки в соціальних мережах. Дівчина мала приїхати на зустріч з Росії. Пізніше стало відомо, що українець утримується в СІЗО в Краснодарі. Російські слідчі звинувачували його в нібито підготовці теракту на шкільній лінійці в Сочі.

У Павла тяжке вроджене захворювання - портальна гіпертензія, йому необхідно щоденне специфічне лікування. Влада Росії не допускає українських лікарів до Павла в СІЗО.

29 січня 2019 року Денісова заявила, що Гриб перебуває на межі життя і смерті і потребує негайної операції на серці.

22 березня Північно-Кавказький окружний військовий суд засудив Гриба до шести років колонії загального режиму за звинуваченням у нібито «пособництві тероризму».

Після вироку Гриб оголосив голодування. Хлопець вимагає допустити до нього лікарів і уповноваженого з прав людини Людмилу Денісову.

У МЗС України заявили, що Гриб може не витримати етапування зі слідчого ізолятора до колонії. Міністр закордонних справ України Павло Клімкін закликав міжнародне співтовариство чинити тиск на РФ для звільнення Гриба.