Петро Порошенко / REUTERS

Політтехнолог Сергій Гайдай вважає, що мінський процес із врегулювання конфлікту на Донбасі - спроба президента Петра Порошенка узаконити капітуляцію України перед головою Російської Федерації Володимиром Путіним.

Мінський процес — це імітація процесу, розповів експерт під час чату на "Главреді".

За його словами, з одного боку, є білборди Порошенка "Геть від Москви!" й активна бойова риторика проти Путіна, а з іншого — за фактом він визнає, що українці не здатні перемогти агресора.

Відео дня

Читайте такожКраїни НАТО можуть активізувати допомогу Україні - Помпео

"Якщо говорити про мінський процес, то це — імітація процесу. Більш того, це спроба Порошенка м'яко узаконити капітуляцію перед Путіним та визнання того, що країна, якою він керує, перемогти Путіна не може... ", — зазначив співрозмовник.

Гайдай наголосив, що українська нація відбудеться тільки тоді, коли українці будуть здатні перемагати ворога на полі бою й коли будуть не миротворців кликати, а наші війська будуть здатні вийти на кордон і взяти його під контроль.

"Що стосується заяв деяких кандидатів у президенти про те, що необхідно переходити до будапештського формату (США, Великобританію, РФ, Україна — Ред.) переговорів, то, як напрямок, куди повинна рухатися дипломатія, він мені більше подобається", — сказав політтехнолог.

"Я згоден з тим, що потрібно притягнути до відповідальності підписантів Будапештського меморандуму, тому що вони явно порушили домовленості, Росія в тому числі", — додав експерт.

Нагадаємо, 16 березня 2014-го в Криму під наглядом військових Росії пройшов так званий "референдум" про статус півострова, більшість жителів нібито висловилися за "приєднання" до РФ. В Україні влада визначила 20 лютого 2014-го датою початку окупації півострова.

На сході України в 2014 році бойовики створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР", того ж року на Донбас вторглися російські війська. Влада Росії підтримує терористів, але не визнає, що пішла на агресію проти України. Пізніше у столиці Білорусі Мінську були підписані Мінські угоди.