Костянтин Кулик / Телеграф

Заступник глави Департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури, голова відділу процесуального керівництва у кримінальних проваджень Костянтин Кулик заявив про те, що екс-глава Адміністрації президента України Борис Ложкін, екс-глава НБУ Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник глави АПУ Олексій Філатов викликані на початок наступного тижня до Генпрокуратури для офіційного вручення їм підозр у "справі Курченка".

Про це він повідомив в інтерв'ю УНІАН.

«Банкова зараз тисне на прокуратуру, щоб зараз це все зупинити. Поки відбувається ця плутанина, воно поставлено на паузу... Я до кінця не знаю, що сталося. Інформація про те, що були пред'явлені підозри, зникла з ЄРДР. Прибрати її звідти можна лише двома способами – або як помилково виставлена, або скасувавши підозри. За яких підстав прийнято рішення, я не знаю, треба питати», - заявив він.

Відео дня

Читайте такожПрокурор Кулик заявляє про зникнення частини матеріалів скандальної справи Курченка

Крім того, Кулик зазначив, що ГПУ 28 березня викликала Ложкіна, Гонтареву, Філатова, Стеценка, (Керуючий директор групи ICU Костянтин Стеценко – УНІАН) і Злочевського повістками на початок наступного тижня до Генпрокуратури для офіційного вручення їм підозри у "справі Курченка".

«Справа в тому, що ми вчора, 28 березня, одночасно викликали цих осіб до нас офіційними повістками. У будь-якому випадку вони зобов'язані будуть з'явитися у понеділок, вівторок, середу, все одно їм будуть вручені ці документи. Вони можуть сказати, що поштою їх не отримали – не проблема ми їх вручимо в Генеральній прокуратурі», - заявив він.

Кулик зазначив, що зараз взяв лікарняний, але в понеділок знову з'явиться на роботі для проведення процесуальних дій. «Я взяв паузу до понеділка, зараз трохи здоров'я відновлю, і в понеділок вони вже повинні з'явитися. Ми вручимо під розписку ці підозри, покажемо доказову базу, оскільки вони мають право знати, на чому базується підозри. З цим треба працювати», - додав прокурор.

Як повідомляв УНІАН, 28 березня генпрокурор Юрій Луценко заявив, що Департамент міжнародно-правової співпраці ГПУ завершив розслідування щодо українського бізнесмена Сергія Курченка.

За його словами, Курченко підозрюється в участі в злочинній організації екс-президента Віктора Януковича і здійсненні в її складі особливо тяжких злочинів проти держави Україна.

Луценко зазначив, що під час розслідування злочинів повідомлено про підозри 98 особам, зокрема й високопоставленим чиновникам, з них 12 - вищі посадові особи центральних органів виконавчої влади, а також Національного банку України, шість керівників обласних державних адміністрацій, 14 осіб керівного складу державних підприємств.

Того ж дня Кулик заявив про те, що фігурантами справи Курченка, яким ГПУ оголосила про підозру, є екс-глава Адміністрації президента України Борис Ложкін, екс-голова НБУ Валерія Гонтарева, екс-міністр екології Микола Злочевський, чинний заступник голови АПУ Олексій Філатов й інші топ-чиновники.

Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Його оприлюднила в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1" 28 березня ведуча Наталія Мосейчук.

"У зв'язку із суперечливою інформацією, яку поширюють мої колеги з ГПУ, вважаю за важливе зробити таку заяву: я є прокурором у справі Курченка. Ця справа розслідувалася 5 років, і обсяг доказів злочинної діяльності угруповання становить понад 3 тисяч томів. Рік тому суд дав дозвіл на спецрозслідування щодо Курченка, і останнім часом група прокурорів займалася документальним оформленням матеріалів справи і написанням підозр причетним особам в остаточному вигляді", - йдеться в заяві Кулика, оприлюдненій Мосейчук.

За даними Кулика, підозра особисто Курченку складається із 1360 сторінок і включає в себе епізоди за змовою різних осіб при скоєнні різних злочинів.