Прокурор Кулик: Гонтарєва, Ложкін, Злочевський, Шверк, Стеценко - фігуранти справи Курченка / Телеграф

Відповідну заяву Кулика було передано журналістам. Її зачитала в ефірі передачі «Право на владу» на каналі «1+1» ведуча Наталія Мосейчук.

«У зв'язку з суперечливою інформацією, яку поширюють мої колеги з ГПУ, вважаю важливим зробити наступну заяву: я є прокурором у справі Курченка. Ця справа розслідувалася 5 років і обсяг доказів злочинної діяльності угруповання складає понад 3 тисячі томів. Рік тому суд дав дозвіл на спецрозслідування щодо Курченка, і останнім часом група прокурорів займалася документальним оформленням матеріалів справи і написанням підозр причетним особам в остаточному вигляді», - йдеться в заяві Кулика, яку зачитала Мосейчук.

За даними Кулика, підозра особисто Курченку складається з 1360 сторінок і містить в собі епізоди за змовою різних осіб при вчиненні різних злочинів.

Відео дня

«Для того, щоб направити справу Курченка до суду, необхідно прийняти процесуальні рішення і відносно його подільників. Як мінімум, у чотирьох різних епізодах подільниками Сергія Курченка виявилися: Ложкін, Шверк, Філатов, Гонтарєва, Стеценко, Злочевський та інші особи. З них до сьогоднішнього дня поза офіційними підозрами залишалися громадяни Ложкін, Філатов, Шверк, Гонтарєва, Стеценко і Злочевський. Стверджую, що без висунення їм офіційних підозр неможливо було закінчити кримінальну справу стосовно Сергія Курченка. 96 підозр з 98 фігурують у цьому масштабному розслідуванні, підписував особисто я. Ці документи як вручали особисто, так і прямували підозрюваним на пошту», - йдеться в заяві.

За його словами, цих фігурантів не викликали в ГПУ через те, що вони нібито входять в так звану «касту недоторканних».

«Чому не викликали цих фігурантів у ГПУ для вручення підозри повістками, а пішли шляхом надсилання документів на пошту? – відповідь очевидна для громадян України. На жаль, в нашій країні є каста «недоторканних». Також очевидно, що б відбулося у випадку спроби офіційно встановити адреси їх фактичного проживання для вручення підозр нарочним. Кримінальний процесуальний кодекс дозволяє при обставинах, коли місце проживання особи не відомо, надсилати процесуальні документи за місцем їх реєстрації. Я скористався цим положенням КПК», - наголошується у зверненні прокурора Кулика.

Заступник голови департаменту ГПУ підкреслив, що епізоди стосовно згаданих осіб фактично розслідувані, і «слідство по них може бути в нормальному режимі закінчено протягом двох місяців».

«Хочу додати щодо ремарок деяких працівників прес-служби ГПУ, що стосуються виборів. Ніхто з фігурантів справи Курченка зараз не є особою, яка може вплинути на вибори Президента України. Якщо ж «вплив на вибори» передбачає, що в суспільстві почнуть обговорювати оточення гаранта Конституції як банду негідників – то це навряд чи можна вважати новиною: про це і так всі говорять. Також, на думку деяких керівників органів прокуратури у мене низькі моральні якості. Але якщо відмова вступати в ту чи іншу групу ГПУ для продажу справ - це низькі моральні засади, то я і не хочу прагнути їх «високих» показників», - заявив він.

Кулик зазначив, що не готовий миритися з тим, що через п'ять років після Революції Гідності і зміни влади в Україні Сергій Курченко продовжує отримувати прибуток від діяльності холдингу UMH, і, перебуваючи під контролем ФСБ, впливає на інформаційний простір України.

«Для того, щоб оцінити, в чому полягають підозри, висунуті мною на адресу зазначених осіб, потрібно як мінімум прочитати текст підозри, що, судячи з усього, навряд чи до цього моменту зробили мої колеги з ГПУ. На закінчення хотів би додати: згідно із законодавством України, в нашій країні не повинно бути списків недоторканних. Хочу нагадати всім, що саме через це люди виходили на Майдан і їхали добровольцями в АТО», - підкреслив Костянтин Кулик.

«І перестаньте людині зі слідчим стажем понад 10 років лякати справою в ДБР. Це не вдавалося навіть «moneyhunteram» НАБУ», - сказав Кулик.

Читайте такожУдар по Порошенку: ГПУ оголосила підозру Ложкіну, Гонтаревій, Пасенюку та заступнику голови АП Філатову в махінаціях з Курченком на мільярди (фото документів, оновлюється)

Як повідомляв УНІАН, Генпрокуратура завершила розслідування проти Сергія Курченка. Підозри у відмиванні мільярдів «сім'ї» Януковича оголошені його співучасникам: екс-главі АП Ложкіну і колишній главі Нацбанку, чинному заступнику голови Адміністрації президента Філатову та іншим. В цілому підозри пред'явлені 98 особам, зокрема, 12 вищим посадовим особам міністерств і відомств, а також Нацбанку і шести керівників обласних держадміністрацій.

Після оприлюднення інформації в ЗМІ генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook підтвердив її, а також повідомив деталі оголошення підозр високопоставленим чиновникам країни в рамках справи Курченка.

Проте пізніше в ГПУ стало відбуватися щось дивне. Так, прес-секретарі Луценка раптово виступили адвокатами Гонтарєвої і компанії з оточення Порошенка. Лариса Сарган, прес-секретар Генпрокурора Юрія Луценка, і спікер ГПУ Андрій Лисенко поширили офіційну заяву ГПУ про те, що оголошення підозр Ложкіну, Стеценко і Філатову було проведено з порушенням законодавства.

Вже після заяв прес-секретарів Луценка, в розпорядженні УНІАН з'явилися фотокопії підозр, пред'явлених ГПУ людям з найближчого оточення Петра Порошенка: Валерії Гонтарєвій, заступнику голови АП Філатову і іншим. Джерело в ГПУ надало агентству фото документів, спрямованих Генеральною прокуратурою України підозрюваним.