На Банковій хочуть відсторонити голову Конституційного суду / фото УНІАН

Банкова намагається провести через Конституційний суд рішення про відставку його голови - Станіслава Шевчука і відстрочити таким чином інавгурацію Володимира Зеленського.

Про це повідомляє "Страна" з посиланням на джерела в суддівських колах.

За законом, у новообраного президента під час інавгурації приймає повноваження чинний глава Конституційного суду. Якщо його не буде на момент церемонії, виникне колізія і вступ на посаду глави держави може бути зірвано на невизначений термін (поки не оберуть нового главу). Видання повідомляє, що голосування хочуть провести вже завтра, 25 квітня.

Відео дня

Читайте такожУ Раді хочуть обмежити повноваження Зеленського (відео)

Згідно з повідомленням, оскільки в законі про Конституційний суд відсутня можливість відставки його голови (крім варіанту, коли він сам написав заяву), то відсторонення Шевчука нібито планують провести через позбавлення його посади судді (згідно статті 21 Закону про КС). Для цього Постійна комісія КС з питань регламенту та етики повинна зробити висновок про вчинення Шевчуком дисциплінарного порушення, грубого і систематичного нехтування своїми обов'язками.

За інформацією видання, проект даного рішення вже підготовлено.

Для прийняття рішення щодо відсторонення Шевчука Банковій потрібно знайти 12 голосів суддів КС. Зараз нібито є всього 6 "твердих" голосів: Микола Мельник, Сергій Сас (вважається близьким до Юлії Тимошенко), Сліденко Ігор, Володимир Мойсик, Литвинов (йому, за інформацією видання, Петром Порошенком обіцяно головування КС), Олександр Тупицький.

Як стверджує видання, ще четверо суддів коливаються і з ними АП веде роботу: Наталя Шаптала, Михайло Гультай, Михайло Запорожець, Олександр Касмінін.

Разом - 10 осіб. Зараз ведуться активні пошуки ще двох, йдеться в статті.

Відзначимо, що всього в КС 18 осіб - по шість від Президента, Верховної Ради та з'їзду суддів України.

Як повідомляв УНІАН, можливою датою інавгурації Володимира Зеленського після перемоги на президентських виборах 2019 є 28 травня.