Політолог вважає, що Порошенко на сьогодні єдиний, хто зацікавлений у розпуску ВР / фото УНІАН

Єдина особа, яка зацікавлена сьогодні в дострокових президентських виборах - це Петро Порошенко.

Таку думку висловив політолог Олег Саакян, пише Главред.

"На сьогоднішні єдиний суб'єкт, який однозначно зацікавлений у розпуску парламенту, це Петро Порошенко. Оскільки він все ще зберігає сьогоднішні політичні розклади і вплив на виборчий процес як в мажоритарці, так і через голів районних і обласних адміністрацій. І тому може використовувати конфігурацію влади парламентської виборчої кампанії", - пояснив нам Саакян.

Відео дня

Також, зараз Порошенку піде на користь сьогоднішній протест і несприйняття до Володимира Зеленського, яке йому дісталося від президентської кампанії.

"І третій важливий момент в тому, що інші представники нинішньої влади, а це Володимир Гройсман, Андрій Парубій, Арсен Аваков, Юрій Луценко та Віталій Кличко, не встигають сформувати власні парламентські партії. Відповідно, у разі передвиборної кампанії, Порошенко стає єдиним вигодонабувачем", - каже політолог.

Через півроку настрої електорату можуть сильно відрізнятися від нинішніх, пояснює експерт.

Читайте такожПарубій заявив, що не допустить "ніяких дочасних виборів" парламенту

"Якщо ж вибори відбудуться восени, то політичний ландшафт може помінятися і політичні еліти можуть сформувати власні політичні проекти, які будуть на тому ж полі, що й Петро Олексійович. Відповідно, вони знизять його шанси на входження в Раду і значно зменшать його можливе представництво там", - додає Саакян.

Але шанси на те, що чинний президент до кінця своєї каденції розпустить Раду, дуже малі.

"Сьогодні конфігурація складається так, що йому цим скористатися вкрай складно. Є певна презумпція того, що дострокові вибори не треба проводити. Більше того, зараз це питання стає серйозним предметом переговорів між Гройсманом, Парубієм, Аваковим і командою Зеленського. І по ряду заяв вже вимальовується певний консенсус, в якому команда Зеленського теж виступає за проведення дочасних парламентських виборів", - говорить політолог.

Він також додав, що в цій ситуації Петро Порошенко поставив себе в опозицію практично до всіх політиків.

"Переламати в ручному режимі ситуацію можливо. Наприклад, через судові рішення. Але це не буде сприйнято більшістю політичного істеблішменту, так і значною частиною суспільства", - упевнений Саакян.

Нагадаємо, раніше спікер штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков заявив, що розпуск Верховної Ради можливий, тому що станом на сьогодні коаліції немає.