Росія захопила в полон 24 українських моряків / фото УНІАН

Чинний президент Петро Порошенко затвердив склад делегації України для участі в публічних слуханнях Міжнародного трибуналу ООН з морського права щодо вимоги України про звільнення українських моряків і суден, захоплених Росією в районі Керченської протоки в листопаді минулого року.

Указ №182/2019 оприлюднено на сайті глави держави.

Читайте такожУ Росії "пояснили" атаку на українські кораблі в Чорному морі

Відео дня

Делегацію очолює заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

До складу делегації увійшли помічник командувача Військово-морських сил Збройних сил України з правової роботи - начальник юридичної служби Леонід Залюбовський, заступник директора Департаменту - начальник відділу тимчасово окупованих територій Департаменту міжнародного права Міністерства закордонних справ України Оксана Золотарьова та начальник штабу - перший заступник командувача ВМС ЗСУ Андрій Тарасов.

Указом Зеркаль дозволяється залучати для забезпечення роботи української делегації представників державних органів, адвокатів, радників, експертів і технічних працівників.

Згідно з документом, главі делегації доручено здійснювати підготовку та подання процесуальних документів, позиційних, доказових та інших матеріалів, необхідних для розгляду справ України проти Російської Федерації щодо імунітету трьох українських військово-морських суден та двадцяти чотирьох членів їхніх екіпажів у порядку статті 290 Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права 1982 року та Додатка VII до неї.

Кабінету міністрів доручено забезпечити фінансування витрат, пов'язаних із участю делегації України у слуханнях.

Як повідомляв УНІАН, 16 квітня Україна звернулася до Міжнародного трибуналу ООН з морського права з метою звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року 24 українських моряків і трьох суден.

У позові наголошується, що захоплення й утримання суден та членів їхніх екіпажів грубо порушує Конвенцію ООН з морського права. Також у позові висловлюється вимога негайно повернути українських моряків на Батьківщину.

Сьогодні, 3 травня, Зеркаль повідомила, що Росія відмовляється брати участь у публічних слуханнях Міжнародного трибуналу ООН з морського права, що мають відбутися 10-11 травня.