Ілюстрація / REUTERS

Новообраний президент Володимир Зеленський стоїть перед складною дилемою – якщо він зараз розпустить Верховну Раду України, то дострокові вибори пройдуть за старою змішаною системою.

Читайте такожПостанова про інавгурацію 19 травня є основною, голосування може відбутися сьогодні – нардеп

"Якщо інавгурацію Зеленського затвердять на 19 травня, і він одразу розпустить парламент, то депутати не встигнуть змінити виборчий кодекс", – розповів експерт з управління репутацією Борис Тизенгаузен, передає «Обозреватель».

Відео дня

Він нагадав, що, відповідно до чинного закону, половина депутатів обирається за закритими партійними списками, а половина – за мажоритарними округами, які "фактично засівають грошима".

"Депутати, які за гроші проходили по мажоритарці до Верховної Ради, там і залишаться", – пояснив експерт.

За словами Тизенгаузена, сильні позиції в одномандатних округах у БПП, "Батьківщини", в Чернігівській області – у Радикальної партії.

"Тому, я думаю, більшість мажоритарників готові підтримати 19 число в обмін на те, щоб виборчий кодекс не чіпати. По-іншому вони просто не пролізуть в жоден список", – припустив він.

"У Зеленського дилема. Розпустить парламент – будуть вибори за старим кодексом. Не розпустить, дасть можливість змінити кодекс – це було б вірне рішення. Але тут вже буде його політична відповідальність", – констатував експерт.