Комісія вбачає у діях Шевчука достатньо підстав для звільнення / фото УНІАН

Частина суддів Конституційного суду вимагає звільнення його голови Станіслава Шевчука через можливий вплив на дії голови суду його рідного брата Рулава Одда.

Про це йдеться у розслідуванні Bihus.Info.

Як зазначається, брат голови Конституційного суду в липні 2014 року змінив ім’я - з Дениса Шевчука на Рулава Одда. За даними журналістів, Одд приїжджав до Станіслава Шевчука на роботу, впливав на кадрову політику, натомість голова суду для нього винаймав державну дачу.

Читайте також"Я тут просто прибиральниця": в КСУ відмовилися коментувати анулювання візи США їхньому начальнику

Елітний маєток на 550 квадратних метрів розташований на закритій території комплексу відпочинку «Пуща-Водиця» Державного управління справами. З травня 2014-го і до кінця 2018 року для Оддів цей будинок орендував сам голова КС Станіслав Шевчук, що підтверджується його декларацією.

За даними розслідування, Шевчук намагався призначити у керівництво секретаріату суду бізнес-партнера свого брата. Крім того, у лютому 2019-го позаштатними радниками голови КС стали ще троє "друзів" родини Оддів за соцмережами. Після закидів суддів КС щодо незаконності розпоряджень, Шевчуку довелось звільнити і цих, і інших позаштатних радників.

Рулав Одд – співзасновник фірми "Українська морська транспортна компанія". В липні 2017-го Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження, в якому фігурує ця фірма. 

Державне підприємство у 2016 році уклало з фірмою Рулава договір про надання допоміжних послуг на близько 10 мільйонів гривень. Однак, за версією слідства, фірма послуг держпідприємству не надавала, а отримані гроші були просто виведені, щоб поділити між учасниками схеми.

Обоє братів спростовують причетність Рулава Одда до корупційної схеми. В одному зі свіжих інтерв’ю Шевчук натякнув на цю справу як на причину зіпсованих стосунків з оточенням Петра Порошенка.

А ще 13 березня Станіслав Шевчук у власному кабінеті таємно прийняв представника команди наступного президента Володимира Зеленського - Андрія Богдана. Одразу ж після першого туру президентських виборів брат голови КС виказав публічну підтримку Зеленському, додавши до фото в соціальній мережі логотип “Зе!команда” (щоправда пізніше прибрав його).

Брат голови КС висловив підтримку Зеленському / фото bihus.info

Тим часом у Конституційному суді зібралась комісія, що розслідувала порушення Станіслава Шевчука. Висновок однозначний - підстав для звільнення достатньо. Тож 14 травня судді Конституційного Суду мають розглянути питання про звільнення голови.